Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 7-8. szám

Hozzászólások

Egyedülálló szakmérnöki képzés indul a Pannon Egyetemen: víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz

Egyedülálló szakmérnöki képzés indul a Pannon Egyetemen: víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető

Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz


A víz, megelőzve a fosszilis energiahordozókat, egyre inkább a 21. század legfontosabb ásványkincsévé válik. Az emberi civilizáció fejlődése nyomán az egészséges ivóvíz és a magas minőségű sómentes technológiai víz iránti igény rohamosan növekszik. 

A vízkezelő technológiák és a szennyvizek visszahasznosítását biztosító rendszerek ma már szinte minden nagyobb infrastruktúrának és gyártóüzemnek fontos részét képezik. Ezek a technológiai rendszerek az elmúlt évtizedekben rohamos fejlődésen mentek keresztül. Megfelelő üzemeltetésük komplex feladat, és túlmutat az általános mérnöki ismereteken. A cégek jelentős rezsicsökkentést érhetnek el a szakszerű üzemeltetéssel. Fontos megemlíteni azt a pozitívumot is, hogy a jó üzemeltetés révén stabilan biztosítani tudják az általuk igényelt jó minőségű ivóvizet, vagy sómentes vizet.

A fentiekből következően egyre nagyobb az igény az olyan szakemberekre, akik ismerik a legújabb technológiai vívmányokat a vízkezelés területén, hatékonyan tudják segíteni a beruházások tervezését, átlátják a bonyolultabb rendszereket és biztosítani tudják a szakszerű, optimális üzemmenetet, egy esetleges meghibásodást pedig gyorsan és költséghatékonyan tudnak megszüntetni.

Ezt az igényt felismerve a felsőoktatási együttműködés a vízügyi ágazatért keretein belül a Pannon Egyetem Mérnöki Kara és a vízkezelés területén szakmai hírnevet szerzett magyar tulajdonú nagykanizsai középvállalat, a Hidrofilt Kft. egy országosan is egyedülálló szakirányú mérnökképzést indít szeptembertől.

A víz- és szennyvízkezelő rendszerüzemeltető szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szak célja olyan speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik korábban megszerzett szakképzettségük és felsőfokú ismereteik birtokában képesek az iparágak és közüzemek különböző víz- és szennyvízkezelési problémáinak megoldására.

Az egyedi képzés indítása mellett más különleges eredménye is van az egyetem és a cég összefogásának, amelyet most már Nagykanizsa város vezetése is felkarolt. A nagykanizsai képviselő-testület egyöntetűen támogatta azt az előterjesztést, amelynek eredményeként ősztől feláll a Vízipari Kutató Központ a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán, így a szereplők sikeresen életre hívták azt az új típusú együttműködési formát, amely további magyar városok, egyetemek és cégek számára nyújthat pozitív példát.

A Vízipari Kutató Központ célja olyan új, hatékony vízkezelési technológiák kifejlesztése, amelyek megállják a helyüket az export piacokon. Ez a tudásközpont szakmai segítséget nyújt a szakmérnöki képzésben is, hogy a hallgatók iparközeli, naprakész tudást kapjanak, amelyet közvetlenül tudnak alkalmazni a munkájuk során.

 

További részletek lapunk 2014/7-8-as számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!