Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Kaszab Gergely

Más kárán tanul az okos! – Szerelési hibák a gyakorlatból (1. rész)

Kaszab Gergely

képviselet vezető
Ke Kelit

A minőségi termékek gyártóinak, a beruházóknak, az épületgépész mérnököknek és az épületgépész kivitelezőknek is azonos az érdeke: a problémamentes, tartósan minőségi rendszerek létrehozása. A kivitelezés, nyomáspróba, vagy átadás során mégis komoly viták alakulhatnak ki, hogy a termék hibás, vagy a szerelés nem volt megfelelő. Sokszor az információk átadása nem elég alapos, ezért a minőségi gyártók ezen változtatnak. Honlapjaikon, vagy QR-kód használatával rövid filmeket nézhet meg a kivitelező a helyes szerelésről, ingyenesen minőségi szerszámokat adnak bérbe számukra a munka idejére, az építkezés helyszínén technológiai és géphasználati oktatást tartanak és olyan magyar nyelvű nyomtatott anyagokat adnak számukra, amin a helyes és a hibás szerelési gyakorlatok és ezek következményei figyelhetők meg. Az itt leírt gyakorlati problémák és megoldásaik is ezt a célt szolgálják.

A polipropilén (PP-R) rendszerek legkényesebb összehegesztése, az elektrofittingek használata

Az elektrofittingeket nehezen hozzáférhető helyeken, javításoknál alkalmazzák leginkább. A fittingben található fémhuzal ellenállása okán a hegesztőgép felmelegíti a cső és idom találkozását, így alakul ki a kötés. Az elektrofitting géphez való csatlakozó kiállásait a gyártók egyedileg alakítják ki, hogy a saját fittingjükhöz csak az ő gépeiket lehessen használni. Ezt azért teszik, mert a kötés minőségével összefüggésben ez egy nagyon kényes folyamat, amit a garanciális kérdések miatt így tudnak biztosítani. 

A kötés elkészítésének a folyamata úgy néz ki, hogy a csövet méretre vágják. A cső átmérőjétől függően itt éles kézi csővágó ollót, vagy görgős csővágót kell használni (1. és 2. kép).

Sarokcsiszolóval vágva megég és átalakul a műanyag szerkezete, míg a motoros fűrésszel való vágás után a sorjás csővégződés belülről felhasítja a fittinget és összetolja a drótokat. Kész a rövidzárlat (3., 4. kép).

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!