Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Szilágyi Zsombor

A szén-dioxid és a klímaváltozás

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Sajnos, napjaink állandó témája a légszennyezés helyzete, a megoldás keresése, a tennivalók rangsorolása. A légszennyezés fő oka az energia-felhasználás növekedése, és következményeinek egy részét magunk is tapasztaljuk: extrém időjárási jelenségek követik egymást, viharok, árvizek, hőség okoznak károkat.

A légszennyezés napjaink legnagyobb problémája: egészségünk, környezetünk védelme és hosszabb távú megőrzése érdekében sürgős tennivalókat jelent. Láthatjuk, hogy a klíma változása olyan új jelenségeket hozott életünkbe, amit nem is képzeltünk el, a több éve tartó állandó figyelmeztetések ellenére sem. Egészségünk veszélyeztetése, a környezetünkben a növények, állatok életének változása, az időjárás szélsőséges jelenségei átgondoltatják velünk az életünk további szakaszában a tennivalóinkat.

Az ENSZ már évek óta szervez konferenciákat a légkör védelmére teendő intézkedésekről, és 2016. óta már van is eredménye az erőfeszítéseiknek. Sikerült felhívni a világ figyelmét arra, hogy a légkör átlagos széndioxid tartalma 400 ppm fölé emelkedett, és ez a fő oka a légkör átlagos hőmérséklete emelkedésének. A Föld átlag hőmérsékletének emelkedése magával von egy sor, ma még kezelhetetlennek tűnő változást is: extrém időjárási jelenségek, a sarki jég rohamos olvadása és ezzel édesvíz vesztés, növények, rovarok vándorlása a hűvösebb klímájú területekre, az emberek elvándorlása az élhetetlen, forró térségekből. 

A légszennyező anyagok sora elég hosszú, a következményei igencsak változatosak. Az emberek számára egy sor légszennyező közvetlen egészségkárosodást okoz, vagy hosszabb távon okozhat vissza nem fordítható betegséget. Becslések készültek arról, hogy a klímaváltozás mennyivel rövidíti meg az átlagéletkort: most 1,5 évet becsülnek.

A légszennyezés két fő forrása:
• természetes források: vulkánok, erdőtüzek, erdőkben,
   földeken korhadó növényi maradványok, kozmikus por,
   viharok által felkavart por, kérődző állatok;
• emberi tevékenységből származó légszennyezés:
   közlekedés, energiatermelés, ipar, állattenyésztés
   hulladékai, és maga az ember.

Egyre többször kapunk Magyarországon is riasztást a levegő szennyezőanyag-tartalmának súlyos emelkedéséről, és az emiatt elrendelt intézkedésekről.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!