Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

HIU2 – új fejlesztésű társasházi távfűtés modul a Pipelife-tól

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szarka-Páger Lajos

HIU2 – új fejlesztésű társasházi távfűtés modul a Pipelife-tól

Szarka-Páger Lajos

épületgépészeti mérnök-tanácsadó
Pipelife Hungária Kft.

Már jóval a mai társasházak megjelenése előtt, a nagyvárosi bérházakban is épületgépészeti kihívást jelentett a használati melegvíz előállítása, de kezdetben ez még szinte kizárólag helyileg, azaz lakásonként kialakított gázfűtésű vízmelegítőkkel történt. Később megjelentek a tárolós és átfolyós elektromos vízmelegítők. A távfűtési rendszerek kiépülésével lehetőség nyílt a HMV hálózatok kialakítására is. A városi fűtőművekben vagy erőművekben megtermelt magas hőmérsékletű fűtővizet vagy gőzt a helyi hőközpontokban, hőcserélők segítségével „alakították át” radiátoros fűtési hálózatok számára felhasználható hőmérsékletűre, és itt állították elő a használati melegvizet is.

A társasházakban a HMV előállításra jelenleg is ez a két leggyakrabban alkalmazott alternatíva. A központi használati melegvíz hálózat kiépítése és üzemeltetése nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás, hiszen a megfelelő vízhőmérséklet biztosításához legalább a gerinchálózatot cirkuláltatni kell és a fogyasztásnak megfelelő térfogatáram nagy hálózatoknál igen jelenős térfogatú víztároló tartály alkalmazását teszi szükségessé. Ez a gazdasági szempontok mellett higiéniailag sem a legjobb megoldás, mert jelentősen megnöveli a pangó víztömeg fennállásának kockázatát, ami a baktériumok elszaporodásának a melegágya lehet.

A Pipelife Hungária Kft. HIU2 új társasházi távfűtés modulja gyakorlatilag egy csatlakozó felület a lakás épületgépészeti hidraulikus rendszerei és az azokat megtápláló fűtési- és vízhálózat között. Ez többek között a HMV előállítására nyújt megoldást társasházi lakások, panelházak és családi házak esetén, közvetlenül a fűtési víz hőjéből. Egy hőcserélő segítségével állítjuk elő a melegvizet az átfolyós vízmelegítők elvét használva. A meleg ágba beépített áramlásérzékelő jele alapján (a melegvíz csap megnyitásakor) egy visszatérő ágba beépített motoros váltószelep a fűtővizet a hőcserélő felé irányítja. A vízhőmérséklet pontosan szabályozható a primer oldalra szerelt segédenergia nélküli kapillárcsöves thermoszelep segítségével, amelynek érzékelője az előállított melegvíz ágban van. Így higiénikus módon megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű HMV készül.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!