Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

Regionális Onkológiai Központ sugárterápia klímarendszerei

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Tuczai Attila

Regionális Onkológiai Központ sugárterápia klímarendszerei

Tuczai Attila

okl. épületgépész mérnök, okl. klímatechnikai szakmérnök

A következő cikkben egy kórház onkológiai központjának technológiai és komfort hűtéséből a sugárterápia területén megvalósított rendszert ismertetem.

A létesítmény több mint 3 éve működik és jó példa arra, hogy az épületgépész tervező csak akkor tud megfelelő tervet készíteni, ha szorosan együttműködik a sugárterápia orvosaival, megismeri a gyógyítás folyamatát, felállítja és meghatározza maga számára azokat a komfort paramétereket, amelyek kielégítése biztosítja a betegek számára a szakszerű és biztonságos ellátást.

1. Az épület kialakítása, a sugárterápiás kezelés

A pinceszinten, a sugárterápiás kezelőben 2 db lineáris gyorsítót helyeztek el. A különböző sugárminőséget és többféle energiát produkáló gyorsítók a betegekben különböző mélységben elhelyezkedő tumorok hatékony kezelésére alkalmasak. A kezelések tervezését, a besugárzás alatti pozíciók pontos beállítását CT szimulátor segítségével végzik. A CT-vel készített anatómiai képek megfelelő tájékoztatást adnak a tumor térbeli elhelyezkedéséről. A betegről készített CT szeleteken berajzolják a besugározandó céltérfogatot és a védendő szerveket. Ezt követően meghatározzák a besugárzási irányokat, a mezők számát és alakját. A cél, hogy a beteg úgy kapja meg a kiszámított dózist, hogy a védendő szervek dózisterhelése minimális legyen.

Fontos, hogy a beteg a CT vizsgálat során ugyanolyan pozícióban és ugyanolyan klimatikus körülmények között – mozdulatlanul – feküdjön a CT asztalon, mint később a besugárzó (lineáris gyorsító) asztalán. A CT-szimuláció során a betegre referencia pontokat (bőrtetoválásokat) helyeznek, a besugárzási mezők pontos beállításához. Ezekkel biztosítják, hogy a beteg minden kezelés során azonos pozícióban helyezkedjen el az asztalon és a sugárnyalábok pontosan a kívánt területre irányuljanak. A klimatikus paramétereknek nem szabad változniuk a kezelések között, mivel ezek is befolyásolják a besugárzás pontosságát. Az épületgépészeti és klímarendszerek feladata, hogy a változó technológiai hőterhelések ellenére a kezelő térben – minden egyes kezelés alkalmával – azonos klímatechnikai paramétereket biztosítsanak a betegek számára.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!