Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Reagens csöves gázkoncentráció mérő műszer (folytatás)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Sircz János

Az Épületgépészeti Múzeum kincseiből – Reagens csöves gázkoncentráció mérő műszer (folytatás)

Sircz János

igazgatósági tag
Épületgépészeti Múzeum

A lap előző számában bevezető írást adtunk közre a műszerről. A következőkben további információkat olvashatnak.

A reagens csövek 5-6 mm átmérőjű, 100-150 mm hosszú üvegcsövek (1. ábra „2”), amelyekben a kimutatandó gázra specifikus indikáló anyagok, vagy indikálóanyaggal kezelt reagens anyagok (1. ábra „3”) vannak. Az üvegcső két vége a felhasználásig leforrasztott állapotban van, így hosszú ideig károsodás nélkül tárolható. Az üvegcsövön rendszerint egy 100 cm3 lökettérfogatú kézi szivattyú (1. ábra „1”) segítségével (többszöri működtetéssel) meghatározott mennyiségű levegőt kell átszívatni. Természetesen a mérés megkezdése előtt az üvegcső két leforrasztott végét le kell törni. A csőben lévő indikátor elszíneződésének mértéke (árnyalata), vagy az elszíneződés hossza tájékoztat a szennyezőanyag tartalomról, amiből a koncentráció számítható. A műszer nagymértékben segítette az épületgépész és a kéményseprő szakemberek munkáját (fényképét lásd a 2018/12. szám 27. oldalán).

Múzeumunk jelenleg  csak  néhány gáz meghatározására alkalmas detektorcsővel rendelkezik. Kérjük e lap olvasóit, hogy amennyiben rendelkeznek ilyen (már feleslegessé vált) csövekkel (akár leforrasztott véggel exponálatlan, akár letört véggel exponált állapotban), ajánlják fel Múzeumunknak gyüjteményünk kiegészítésére.

Honlapunk címe: www.epuletgepeszetimuzeum.hu

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!