Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

A lakások egyik felénél előtérbe kerül a „hibrid” fűtés

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Henszelmann Imre

A lakások egyik felénél előtérbe kerül a „hibrid” fűtés

Henszelmann Imre

vegyészmérnök, MACSOI titkár
Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete (MACSOI)

Egyes energiahordozók együttes alkalmazása jelentheti a biztonságot, a gazdaságosságot, a lélek harmóniáját és a környezetbarátságot is. Miközben nem láthatjuk előre a lakossági energiaárak alakulását sem, az egyes energiahordozók értékelésekor egyre nagyobb hangsúllyal kellene figyelembe venni Földünkön az emberi élet fenntarthatóságát is.

A hazai háztartások negyede-harmada szilárd tüzelést alkalmaz, sőt néha „vegyes” tüzelést. A szilárd tüzelőanyagok közül a környezetbarátság kizárja a különböző szénféleségeket a kén- és a szállópor-kibocsátásuk miatt. A „vegyes” tüzelésből pedig az avar-, a festett fa-, a műanyag-, a gumi-, a rongy-, a használt olaj- és a színes-fényes papír égetése okoz nagy és még nagyobb mérgező hatást, ami miatt tiltott is ez a tevékenység.

A szilárd tüzelésből a fafűtés az, ami lehet környezetbarát (a tűzifa 80%-a fagázként ég el), megújuló és kis ökológiai lábnyomot hagyó, de csak akkor, ha tűzifával – tehát 20% víztartalom alatti fával – történik, megfelelő tüzelőberendezésben és elegendő égéslevegő biztosításával.

A meleg- vagy forróvizes (felületfűtés vagy radiátor) fűtésnél a puffertartály vizét biztosíthatjuk fa- és gázfűtéssel, napkollektorral, napelemes elektromos fűtéssel és hőszivattyúval is. Ezeknél az eseteknél is, mint minden esetben, figyelembe kell vennünk a megújuló képességet. Ráadásul, ha több változós a rendszerünk, annál izgalmasabb a szabályozása is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!