Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

Az ivóvíz rendszerek védelme a visszafolyás-gátlók alkalmazásával

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Barna Lajos PhD

Az ivóvíz rendszerek védelme a visszafolyás-gátlók alkalmazásával

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

Az ivóvíz minőség kérdése egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az ezzel kapcsolatos meghatározásokat és követelményeket fogalmazza meg az Európai Uniónak az emberi felhasználásra szánt víz minőségére vonatkozó irányelve [1].

Ahhoz, hogy az ivóvízellátó rendszerek a későbbiekben higiéniai szempontból tartósan kifogástalanul működjenek, alapvetően fontos a nem ivóvíz minőségű víznek az ivóvíz hálózatba történő visszaszívásával, visszanyomásával vagy visszafolyásával szemben megfelelő biztonságot nyújtó megoldás megtervezése és kialakítása. Ezzel a kérdéssel is részletesen foglalkozik az a gyakorlati kézikönyv [2], amelyet 2017/7-8-as számunkban mutattunk be olvasóinknak [3]. Az Ivóvíz-higiénia címmel a Honeywell Szabályozástechnikai Kft. gondozásában megjelent kézikönyv áttekintést ad az ivóvíz minőségét meghatározó kémiai és mikrobiológiai jellemzőkről, valamint az ivóvízellátó rendszerekre vonatkozó követelményekről. Összefoglalja a vonatkozó EU-irányelv, valamint az európai szabványok azon előírásait, amelyek közvetlenül érintik az ivóvízellátó rendszerek tervezőit, kivitelezőit és üzemeltetőit. Bemutatja a tervezés higiéniai szempontjait és példákkal szemlélteti, hogyan kell megtervezni és kivitelezni egy új ivóvízellátó rendszert. A könyv a 6. fejezetében részletesen foglalkozik az ivóvíz rendszerek védelmével a visszaszívással, visszanyomással és visszafolyással szemben. Összeállításunk a gyakorlati kézikönyv alapján készült.

A biztonsági berendezések kiválasztása

Mindenekelőtt tehát azt kell meghatározni, hogy mennyire veszélyes az ivóvízre nézve az a nem ivóvíz minőségű víz, amely ellen az ivóvizet biztosítani kell. Ehhez az MSZ EN 1717 szabvány [4] vehető alapul, amely az ivóvizet és a nem ivóvíz minőségű vizet öt folyadékkategóriába sorolja:

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!