Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

2019 1-2. szám

Hozzászólások

A huzatkomfort kapcsolata a helyiség beépítettségével

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Juhász Tibor Péter

A huzatkomfort kapcsolata a helyiség beépítettségével

Juhász Tibor Péter

MSc hallgató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Üzleti Tudományok Intézet

Bevezetés

Az épületekkel kapcsolatos egyik legfontosabb elvárás az ott tartózkodó emberek komfortérzetének biztosítása, amit számos tényező befolyásol. Ezek jelentős része az épületgépészeti rendszerekhez, de főleg a légtechnikához köthető. A szabványok, előírások a komfortérzetet meghatározó mennyiségekre adnak ajánlásokat. A valós élet által állított követelményeknek azonban nem minden esetben tesz eleget a szakirodalomban meghatározott előírás, sokszor azért, mert a szabvány egyszerűen nem tér ki minden olyan részletre, amelyek lényegesek a légtechnikai tervezés, beüzemelés során.

A cikkben azt szeretném bemutatni, hogy egy kisterű irodahelyiségben hogyan függenek a huzatkomfort paraméterek a beépítettség hatásától, mivel ahhoz, hogy a munkavállaló egy egészséges környezetben a legjobb teljesítményét nyújtsa, elengedhetetlen a megfelelő irodai körülmények biztosítása. Ezek a körülmények természetesen nem csupán épületgépész szempontok lehetnek, azonban jelen esetben csak ezeket vizsgáltam.

Szakirodalmi összefoglaló

Már évtizedek óta foglalkoztatja a szakembereket a különböző helyiségekben kialakuló huzatkomfort. Ezen a területen számos vizsgálatra került sor, amelyek mindegyike bizonyos mértékben eltér egymástól és a saját méréseimtől. A teljesség igénye nélkül szeretnék a következő néhány sorban kitérni a kutatásaimhoz elengedhetetlen eredményekre, illetve fontos mérföldkövekre a tématerületen belül.

Fanger az 1970-80-as évek körül mérései során megállapította, hogy egy helyiség hő- és huzatkomfortja szorosan összefügg egymással, mivel a helyi termikus diszkomfortot négy tényező befolyásolja: a függőleges irányú hőmérsékleti gradiens, a padló hőmérséklete, a sugárzási aszimmetria és a huzatérzet (Fanger 1970, 1986).

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!