Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2018

dr. Béres András - Koplányi Nóra - Holes Annamária - Riesz Lóránt

Magyarország levegőminőségének állapota

dr. Béres András


Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Koplányi Nóra


Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Holes Annamária


Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Riesz Lóránt


Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A cikk témájában előadásokat tartottak a jubileumi,
X. Országos Kéménykonferencián.

 

Bevezetés

A jó minőségű környezeti levegő az egészséges környezet egyik alapeleme. A nem megfelelő minőségű, szennyezett levegő az emberi egészséget, a növény- és állatvilágot, de akár az épített környezetet is károsíthatja, jelentős költségterhet is jelentve a társadalom egészének. A szennyezett levegő által jelentett környezeti kockázat mértékét jól mutatja, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte nyolc halálesetből egyet a légszennyezés okoz; adataik szerint a tüdő daganatos megbetegedéseinek következtében történt elhalálozások 36%-áért, a szívbetegség következtében történt elhalálozások 27%-áért felelős a szennyezett levegő. A társadalomra gyakorolt jelentős költségterhekre vonatkozóan pedig beszédes adat, hogy a légszennyezés által okozott megbetegedések közvetlen és közvetett költségei a bruttó hazai termék arányában az Európai Unióban átlagosan 10%-ra, hazánkban ennél is nagyobbra, közel duplájára becsülhetők.

Az 1980-as évektől kezdődően folyamatosan javult hazánk levegőtisztaság-védelmi állapota, köszönhetően a környezetvédelmi hatósági rendszer hatékony kialakításának, a kibocsátásokra vonatkozó szabályozások szigorodásának, az országhatáron átterjedő légszennyezéssel foglalkozó nemzetközi egyezményeknek, a közúti járművek kibocsátás csökkentésének és természetesen az iparszerkezet átalakulásának is. Napjainkban a fő szennyező anyagok közül három, a talaj közeli ózon, a nitrogén-oxidok és a szálló por okoz időszakosan levegőminőségi problémákat. A következőkben összefoglaljuk a hazánk levegőminőségi állapotával kapcsolatos legfontosabb információkat, trendeket és problémákat.

 

A levegőminőség mérése

Hazánk levegőkörnyezetének állapotát az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mérési eredményei alapján követ hetjük nyomon. A hálózat alapvetően két részből áll: az automata mérőállomásokon (1. ábra) folyamatos mérést végeznek, a légszennyező komponensek széles körét vizsgálják.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2018/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!