Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Kerekes Attila

Ablakcsere vs. előtétablak

Kerekes Attila

okleveles létesítménymérnök, tanszéki mérnök, PhD hallgató (Debreceni Egyetem Földtudományok Doktori Iskola)
Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék

A szerző a cikk témájában előadást nyújtott be a Magyar Épületgépészek Napja 2016 Oktatás Napjának PhD szekciójában. A cikk az előadás alapján készült.

Bevezetés

Az energiatudatos épületfelújítás elmaradhatatlan része az ablakcsere. Ez – főleg a tégla homlokzati falak esetében – a lakók jelentős zavarásával, tetemes mennyiségű bontási hulladék keletkezésével jár, nem utolsó sorban növeli a felújítási költségeket. Utólagos külső oldali hőszigetelés alkalmazása esetén az ablakkáva mélységének növekedése miatt csökken az épület passzív szoláris nyeresége [1]. Az alacsony energiaigényű épületek esetében a passzív szoláris nyereség pedig annak ellenére nagy jelentőséggel bír, hogy az épület fűtési energiaigénye egyébként alacsony [2].

Ezeket a hátrányokat küszöböli ki az előtétablak, amely az eredeti ablak meghagyásával a klasszikus passzív szoláris épület több elemét ötvözi a kéthéjú homlokzattal és egy, főleg Angliában elterjedt építészeti formával az ún. bay vagy bow window-val, de egyiknek sem felel meg minden további nélkül.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!