Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Kovács István

A legkisebb is számít – EC technológia a kisventilátoroknál

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az elektromos motorok egyik legtakarékosabb formája az „EC” technológiának nevezett változat. A konstrukció lényege, hogy a motor egyik tekercsét állandó mágnesre cserélik. Mivel az állandó mágnes folyamatosan fenntartja mágneses terét, így megtakarítjuk ennek a tekercsnek a felmágnesezésére elvesző energiát. Cserébe a forgó mágneses teret nekünk kell előállítani a megmaradó tekercsen, így az EC motorok szükséges része egy vezérlő elektronika. Emiatt ugyan bonyolultabbak és drágábbak is ezek a motorok, de számos előnyt is hoznak magukkal. Az elektronika által könnyedén változtatható a forgás üteme, így az ilyen motorral szerelt ventilátorok a lehető legegyszerűbb módon, 0 – 10 V gyengeárammal vezérelhetők, nincs szükség trafóra vagy frekvenciaváltóra. Az egyszerű vezérlésen felül, az EC motorok sajátossága, hogy a teljes fordulatszám-tartományban megmarad a kiváló hatásfok. Így érthető, hogy már jóval az ErP/ ecodesign irányelv meghirdetése előtt, a gyakran változó szellőztetési intenzitást igénylő feladatoknál alkalmazásra kerültek.

Az egyre szigorodó energiatakarékossági rendeletek előre vetítik az EC technológia széles körű elterjedését. Ideig-óráig életben tarthatók a hagyományos hajtású ventilátorok aerodinamikai és elektromos optimalizációkkal, de lassan mindenhol felbukkan mellettük az EC technológiás helyettesítés. A 30 W teljesítményfelvétel alatti ventilátorokat egyelőre nem érintik a rendeletek, de néhány gyártó már ezeknél az apróságoknál is kínál EC hajtású alternatívát.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!