Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Gáti Tamás

Laborszellőzések komplex megoldása

Gáti Tamás

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész mérnök, MBA
SCHAKO Kft.

A vegyiparban és a gyógyszeriparban dolgozóknak gyakran kell az emberi szervezetre káros vegyianyagokkal közvetlenül érintkezniük az elvégzendő műveletek vagy kísérletek során. Az ilyen műveleteknél a legnagyobb kockázatot a keletkező légnemű anyagok, gázok belélegzése jelenti. Korszerű laborokban az ilyen jellegű műveleteket úgynevezett vegyifülkékben végzik. A vegyifülkék helyi levegőelszívással rendelkező, zárható műveleti ajtóval épített laborberendezések.

A vegyifülkében kerülnek elhelyezésre az adott művelethez szükséges vegyszerek és berendezések.Afülke műveleti ajtaját csak akkor nyitják ki, amikor közvetlen emberi beavatkozásra van szükség a fülkén belül. Ilyenkor a gáznemű közegek helyiségbe való kijutását meg kell akadályozni. Ennek leghatékonyabb módját a fülkébe épített elszívó berendezés azonnali aktiválása jelenti. Természetesen az elszívott levegő mennyiségét szabályozni kell, igazodva a fülke ajtajának nyitottságához vagy más releváns paraméterhez.

A nemzeti szabványok sok országban fogalmaznak meg kritériumokat az elszívott levegő mennyiségével arányos, úgynevezett „homlokfelületi” beáramlási légsebességgel kapcsolatban.

A szabványok jellemzően egy minimum homlokfelületi légsebességet állapítanak meg. Ezen értékek megtartása mellett már nagy biztonsággal dolgozhatnak a laboránsok a fülkébe benyúlva anélkül, hogy a mérgező gázok belélegzésétől kellene félniük. A szabványban szereplő homlokfelületi légsebesség értékeket azonban energetikai és huzatérzeti okokból nem szükséges jelentősen meghaladni.

A vegyifülkébe épített légoldali vezérlés feladata az, hogy a vegyifülke ajtajának különböző nyitottságai mellett garantálja a minimális elszívási légsebességet, amely azonban nem lehet jelentősen nagyobb, mint a szabványban megfogalmazott érték.

A vegyifülkék elszívása egyedi frekvenciaszabályozott ventilátorokkal, vagy központi rendszer segítségével oldható meg. Központi rendszer alkalmazása esetén az egyes vegyifülkék elszívó ágaiba változó térfogatáram szabályozókat kell építeni, amelyeket a fülke vezérlő automatikája irányít különböző bemeneti paraméterek alapján.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!