Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Dipl. Ing. Uhlmann, Dietrich

Fűtési rendszerek levegősödése – Okok és megoldások

Dipl. Ing. Uhlmann, Dietrich

termékmarketing vezető
Reflex Winkelmann GmbH + Co. KG

Újra és újra panaszok merülnek fel a fűtési/hűtési rendszerek levegősödésével kapcsolatban. A keringési problémák, tönkrement szivattyúk, zajos hálózatok és a korrózió elégedetlen ügyfelekhez, emelkedő költségekhez vezetnek.

A rendszerek „levegőproblémája” eljut közvetlenül a lakókhoz, vagy ki nem találkozott még „levegővel” teli hideg radiátorral az épületgépész szakma művelői közül?

Az ingatlanok használóinak és üzemeltetőinek nagyon kellemetlen, ha a sok egyedi légtelenítőn, vagy a radiátorokon keresztül rendszeresen és kényelmetlen helyzetekben kénytelenek légteleníteni. Ez a tevékenység is csak rövid időszakra nyújthat megoldást.

A „Gázok a zárt fűtési rendszerekben” témát kutatva a REFLEX cég a Drezdai Műszaki Egyetemmel 1997 óta közösen végzett kutatási sorozat keretében az okokat keresve megoldásokat talált.

Hogyan kerül gáz, levegő a zárt hőhordozó rendszerekbe?

A 60-as években a nyitott tartályokat felváltó zárt tágulási tartályokról azt gondolták, hogy a „levegősödés” problémája is megoldódik, mert a tágulási tartályok légkörrel való közvetlen kapcsolata megszűnt.

A feltárt 5 eset megmutatta, hogy a levegő nem csak a tágulási tartályon keresztül juthat a folyadékrendszerbe.

1. A levegő a rendszerek gyors feltöltése, és az esetleges javítások után végzett gyors utántöltéssel hirtelen beáramlott nagyobb vízmennyiség következményeként szorul meg a rendszerben, mert nincs elég idő a légtelenítési folyamatok kivárására. Emellett a vezetékek kivitelezési hibáiból adódó „légzsákok” következményeként is megszorulhat a levegő a rendszerben.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!