Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kardos Géza

A szilárdtüzelésű berendezések rejtelmei

Kardos Géza

épületgépész mérnök
Immergas Hungária Kft.

Bár a fűtési szezonnak vége, úgy gondolom, hogy a fűtéssel, illetve a fűtési rendszerekkel kapcsolatos kérdésekkel, feladatokkal és néha téveszmékkel (hibákkal) soha nem lehet úgy foglalkozni, hogy az ne volna aktuális.

Az egyik ilyen témakör, amely az elmúlt két évben gyakorlatilag átrendezte a magyarországi kazánpiacot, a vízteres, szilárd- (vegyes) tüzelésű kazánok, kandallók vagy cserépkályhák alkalmazása. Ebből az apropóból, valamint az elmúlt két fűtési szezon alapján talán nem árt összegezni néhány olyan kérdéskört, amely az adott tüzelőberendezések telepítésével és használatával kapcsolatosan több gyártónál és forgalmazónál előtérbe került.

A fenti termékcsoport sokféle technológiát alkalmazó hőtermelő kategóriát takar, így közöttük megtalálhatóak például a korszerű, energiahatékony és környezetkímélő faelgázosító, valamint pellet kazánok is, no meg a rosszabb hatásfokú, az alkalmazott tüzelőanyagtól függően magasabb (magas) károsanyag-kibocsátású tüzelőberendezések is. Ez utóbbiakkal kapcsolatosan szeretnék néhány gondolatot megosztani, mivel ezeknek a tüzelőberendezéseknek a nem megfelelő üzemeltetése, illetve az ebből fakadó működési problémák vagy meghibásodások komoly gondot okoztak (okoznak) több cégnek és vállalkozónak.

Az új technikáknak, illetve technológiáknak köszönhetően a tüzelőberendezések kialakítása, illetve felépítése sokat változott a régmúlt időkben használt típusokhoz képest, így fontos tudni arról is, hogy jelentősen megváltoztak a telepítési körülményeik is. Éppen ezért nem lehetnek „perdöntőek” azok a sokszor hangoztatott érvek egy-egy reklamáció során, amelyek arra hivatkoznak, hogy „a régi kazán is jól működött” így vagy úgy. A régi gyakorlat, azaz alkalmazástechnika ma már többször nem állja meg a helyét. Hiába a gyártók leírásai, a megadott működési körülmények és feltételek, manapság sorra kiderül, hogy a valóság többnyire elég távol áll az elmélettől és az ebből adódó problémák miatt a felhasználók gyakran szembesülnek a szakmai dilettantizmus költséges következményeivel.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!