Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Fazakas Miklós - Nagy Csilla

A „B” típusú gázkészülékek levegőellátásának és kéményének méretezéséhez szükséges gázkészülék gyártói adatok

Fazakas Miklós

okl. gépészmérnök
Fejlesztésért felelős ügyvezető igazgató, MPF Holding Zrt.

Nagy Csilla

olaj- és gázmérnöki szakirányos hallgató
Miskolci Egyetem

Mottó: Az épületenergia-hatékonyság növelő intézkedések nyomán azok a „B” típusú épületek, amelyek „B” típusú gázkészülékeket, vagy más gravitációs kéménybe kötött nyílt égésterű tüzelőberendezéseket tartalmaznak, gyakran elveszítik „B” típusú státuszukat.

A „B” típusú épületekkel, ezen belül a „B” típusú gázkészülékekkel kapcsolatos anomáliák miatt szükségessé vált a „B” típusú gázkészülékek kéményének méretezéséhez szükséges kiinduló adatok eddigieknél pontosabb meghatározása, és az összefüggések elméleti alapjának pontosabb kidolgozása. Az európai gázkészülék-szabványok tájékoztató módszereket közölnek a gázkészülék gyártók számára, a kéményméretezéshez szükséges adatok meghatározása érdekében, azonban ezeket az ajánlásokat megvizsgálva arra a következtetésre jutottunk, hogy ezek nem terjednek kiminden szükséges kiinduló adat meghatározásának módjára és helyenként hibásak. Az égéstermék-áramlásbiztosítót tartalmazó gázkészülékek légellátásának és égéstermék-elvezetésének tanulmányozásához szükséges fogalmakat és jellemzőket az 1. ábra mutatja.

1. ábra. Égéstermék-áramlásbiztosítót tartalmazó gázkészülék légellátása és égéstermék-elvezetése

Az ábrából látható, hogy az égéstermék-áramlásbiztosító függetleníti a gázkészülékben zajló folyamatokat a kéményáramkörtől, és a méretezés szempontjából két teljesen független körről beszélhetünk, a kéményáramkörről és a készülékáramkörről. Vizsgáljuk meg ezek működését részletesebben!

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!