Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Ifj. Szemerédi György

Az AISIN-Toyota gázmotoros MCHP minierőmű

Ifj. Szemerédi György

energetikai mérnök, a hőszivattyú divízió vezetője
LARING Mérnöki Iroda Kft.

Örömmel mutatom be az AISIN mikro kogenerátort (MCHP – Micro Combined Heat and Power generation), azaz házi minierőművet, ami egyidejűleg képesvillamos áramot és hőenergiát előállítani. Az AISIN szabályozott teljesítményű terméke jó alternatívát kínál az állandó üzemű, nagyobb teljesítményű verziókhoz képest.

A GECC60A2NR – P típusú MCHP minierőmű közvetlen módon, a viszonylag olcsó primerenergiából állítja elő egyidejűleg az elektromos áramot és a melegvizet. Az elektromos áram előállítási hatásfoka 28,8%, a hővisszanyerési hatásfoka 56,2%, így a rendszer együttes hatásfoka 85%-ra adódik.

Az üzemanyag lehet földgáz vagy propán gáz, amelyek felhasználásával komoly megtakarításokat érhetünk el, a szimultán üzem folyamán. A megtakarítások mellett egyben a környezetet is kisebb mértékben terheljük, a primerenergia megtakarítás mértéke elérheti a 45%-ot.

Az AISIN MCHP-k nem az autóiparból átvett motorokkal üzemelnek, hanem csökkentett fogyasztású, megerősített, hosszú élettartamú, a Toyota által külön erre a célra fejlesztett erőforrásokkal vannak felszerelve. A motor egy Ottorendszerű, 952 cm3-es, négyütemű, három hengeres aggregát. A karbantartási ciklus 10 ezer üzemóránként esedékes. Az olajcserét a 30 ezredik üzemóra után kell csak elvégezni.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!