Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Jeckel János

Saunier Duval kondenzációs kazánok napkollektoros rendszerekkel

Jeckel János


Vaillant Saunier Duval Kft.

Az energia és különösen a gázárak utóbbi években bekövetkezett gyors emelkedése a kondenzációs kazánok mellett előtérbe hozta a napkollektoros energiahasznosítást is.

A Saunier Duval a kisteljesítményű – elsősorban lakossági célt szolgáló – kondenzációs kazánokból évek óta teljes választékot forgalmaz. Ehhez társulnak a dél-európai országokban (elsősorban Franciaország, Olaszország, Spanyolország) működő Saunier Duval leányvállalatok által már hosszú évek óta forgalmazott – és bevált – napkollektoros, használati melegvizet előállító rendszerek.

Magyarországon a 2005-ös évtől kezdődően a kondenzációs kazánok terén dinamikus fejlődés indult be, amelynek révén az eladott kondenzációs kazánok száma kétévenként legalább a kétszeresére nőtt. Ez a trend a 2009-es évben a gazdasági világválság hatására megtört ugyan, de 2010-ben, ha szerényebb mértékben is, de folytatódott és várhatóan néhány éven belül Magyarországon is túlsúlyba kerülnek a kondenzációs kazánok. Ennek egyik biztató jele az, hogy a gazdasági válság alatt a kondenzációs fali gázkazánok eladása tovább növekedett, míg a hagyományos kazánoknál jelentős visszaesés volt.

A kondenzációs fűtéstechnika és ezen belül a Saunier Duval kondenzációs kazánok kiforrott és a gyakorlatban bevált megoldásokat kínálnak. Kialakultak a hosszú élettartamot biztosító hőcserélők és bevált égéstermék-elvezető rendszerek. A kondenzációs kazánok a hagyományos kazánokhoz hasonlóan egyszerűen szerelhetők és kezelhetők. Egészségi és életvédelmi szempontból biztonságosabbak, nagyobb a teljesítményszabályozási tartományuk, így nagyobb használati értéket is képviselnek.

A piaci kínálat Magyarországon is óriási, gyakorlatilag minden gyártó forgalmaz kondenzációs fali kazánokat, és közülük többen – így a Saunier Duval is – a teljes kondenzációs kazánválasztékot, azaz fűtőkazánt, átfolyós és tárolós kombi kondenzációs fali gázkazánt egyaránt.

A kondenzációs kazánok és a hagyományos gázkazánok közötti árkülönbség relatíve csökkent, de abszolút értékben is olcsóbbak lettek a kondenzációs kazánok.

A kondenzációs gázkazánok rohamos európai elterjedésének idején a Saunier Duval cég létrehozta az ismert és elterjedt hagyományos fali gázkazánjainak kondenzációs változatait, amelyek a 2005-ös évtől kezdődően fokozatosan jelentek meg a magyar piacon is, és egyre népszerűbbek lettek.

Külön ki kell emelni a szabadalommal védett Isodyn rendszerű ISOTWIN CONDENS beépített tárolós kazánokat, amelyek a viszonylag kis méret mellett kiemelkedő melegvíz komfortot biztosítanak.

Napjainkra világossá vált, hogy a kondenzációs gázkazánok hamarosan kiszorítják a hagyományos kazánokat és a gázkazán piacon uralkodóvá válnak.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!