Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 6. szám

Hozzászólások

A gázkészülék irányelv, az építési termék rendelet és a gázfogyasztó készülékek égéstermék elvezetés módja szerinti európai osztályozási rendszere hazai alkalmazásainak ellentmondásai

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Blazsovszky László

A gázkészülék irányelv, az építési termék rendelet és a gázfogyasztó készülékek égéstermék elvezetés módja szerinti európai osztályozási rendszere hazai alkalmazásainak ellentmondásai

Blazsovszky László

elnök
Gázipari Műszaki Szakbizottság

I. Bevezetés

Hosszú ideje a különböző szakmai szervezetek, hatóságok, eltérő módon értelmezik a gázfogyasztó készülékek légellátásával, szellőzésével, de különösen az égéstermék elvezetés módjával kapcsolatos szabályozásokat, és nem utolsó sorban maguk a felhasználók sem tanulnak a tragikus esetekből.

A magyar tagállami jogrend felosztása szerint a felhasználói berendezések, ezen belül a gázfogyasztó készülékek telepítési szabályait az állam az 1969. évi VII. törvény hatályba lépésétől a gáztörvényekben, a hozzájuk tartozó végrehajtási rendeletekben, műszaki biztonsági szabályzatokban, szabványokban következetesen szabályozta, szabályozza. Számos szakmai szervezet, gyártó erős kritikával, jellemzően naprakész szakmai- és jogszabályi ismeretek hiányában (pl. következetesen, a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján 2016. március 2. napjával hatályát vesztett 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet részét képező Műszaki Biztonsági Szabályzatra hivatkozva), nem egy esetben gyártói e-mail megkeresésekkel végzett közvélemény kutatással, statisztikai adatok közzétételével igyekszik vélt igazságok megerősítéséhez támogatást szerezni.

A statisztikához egy idézet Sir Winston Churchill-től: „Én csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam.”

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!