Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 6. szám

Hozzászólások

Melegvizes rétegtöltésű tárolók (angol nyelvű)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Ing. Krafčík, Milan - Doc. Ing. Peráčková, Jana PhD

Melegvizes rétegtöltésű tárolók (angol nyelvű)

Ing. Krafčík, Milan


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, Slovak University of Technology in Bratislava

Doc. Ing. Peráčková, Jana PhD


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, Slovak University of Technology in Bratislava

Összefoglalás

A cikk azoknak a kísérleti méréseknek az eredményeit mutatja be, amelyek célja elemi terelőelemekkel ellátott fűtött tárolókban a melegvíz hőmérsékleti rétegeződésének és tárolásának vizsgálata volt. Ezeknek az elemeknek az alapelve a különböző hőmérsékletű, a különböző fűtési és a használati melegvíz termelő hőforrásokból származó vizek automatikus elosztása a tárolási idő alatt. Ezekben a réteges tárolókban a hőmérséklet rétegződése maximum 60%-os energia megtakarítást tesz lehetővé a szokásos tárolótartályokhoz képest.

A vizsgálatok célja a legnagyobb energia-megtakarítás bizonyítása volt, valamint a különböző hőforrásokból ellátott réteges tárolókban elhelyezett elemek tényleges hatékonyságának a meghatározása.

A hőenergia tárolása és ennek felhasználása az Európai Parlament és a Tanács 2010/31/EU Irányelve szerint az épületek energetikai teljesítményének fontos tényezője. A réteges tároló rendszereknek különösen nagy szerepe van azokban az épületekben, ahol a  melegvizet különböző hőmérsékletű fűtésekre használják fel. A réteges tárolók hatékonyan összekapcsolhatók szolár fűtési rendszerekkel, hőszivattyúkkal és kazánokkal is. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!