Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 6. szám

Hozzászólások

Energiahatékony klímaberendezések

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kátai-Pál Tamás

Energiahatékony klímaberendezések

Kátai-Pál Tamás


Trane Hungária Kft.

Amíg a közelmúltban is kizárólag csak a prémium berendezések érték el az Eurovent szerinti A vagy B minősítési osztályt, a mai piacon egy piacvezető gyártónál ezt már egy standard berendezésnek is illik tudni. Amellett, hogy az említett minősítés kizárólag a teljes terhelésen vett hatékonyságon alapul (EER), ma már a legtöbb beruházó előtt fontosabb szempont az ESEER érték – amely a berendezés szezonális hatékonyságát jelenti –, mivel a maximális kiterheltség elenyésző egy teljes évre vetítve.

Egy technológiai célokra szánt folyadékhűtő esetén a legolcsóbb hideg-energia a kompresszor nélkül megtermelt teljesítmény. Ez szabadhűtéssel érhető el, amikor a külső hőmérséklet azt megengedi. A legtöbb ilyen helyen szárazhűtőt telepítenek erre a feladatra, de ahol erre nincs hely, vagy telepítés szempontjából egy egyszerűbb megoldást szeretne a beruházó, a legújabb gépeknél már arra is van lehetőség, hogy ezt fizikailag és vezérlésileg integrálva megkapjuk. Egy jól konstruált ilyen hűtő képes arra, hogy a visszatérő vizet a saját szabadhűtőjével előhűtse, így jóval kisebb kompresszormunkával biztosítja a kívánt teljesíményt.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/6-os számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!