Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Koczka Péter

Gépészeti rendszerek hőkamerás vizsgálata

Koczka Péter


Testo Kft.

Az épületek termográfiás felmérésekor a hangsúly elsősorban a szerkezeti vagy szigetelési hibák feltárására helyeződik, vagyis arra, hogy a megtermelt hőenergiát miként lehet optimálisan a falakon belül tartani.Viszont a hőkamerák széles alkalmazási lehetőségei nagy segítséget nyújthatnak egy gépészeti rendszer beszabályozásakor, felülvizsgálatakor is, és megkönnyítik az esetleges hibák gyors lokalizálását.

Egy jól működő fűtési rendszer optimális, a lehető legnagyobb hatásfokon történő működésének biztosításához természetesen elengedhetetlen, hogy a rendszer megfelelően legyen méretezve, valamint a megtermelt melegvíz az előállítás helyétől (pl. kazán) optimális keringetéssel jusson el a hőleadókhoz. A túl lassú keringetés eredménye, hogy a hőleadók lassan melegszenek fel, vagyis a rendszer hatásfoka romlik. A túl gyors keringetés esetén pedig a hőleadók nem tudnak megfelelően felmelegedni és a rendszer hatásfoka ismét csökken. Az eltömődött radiátorok, és felületfűtések esetén a szivárgások is nagymértékben rontják a hatásfokot, illetve anyagi károkat is okozhatnak az épületszerkezetben.

A rendszer beszabályozásakor a hőkamerás mérés jelentős mértékben hozzájárul a megfelelő hatásfok eléréséhez. A termográfia segítségével egyszerűen meghatározhatóak az előremenő és visszatérő hőmérsékletek, a felfűtési folyamat során pedig – a folyamatos hőkép figyelésével – optimálisan beállítható a rendszervíz keringetési sebessége. A radiátorok optimális hatásfokon történő működtetéséhez, típustól függően, biztosítani kell az ideális hőfoklépcsőket. Ehhez a megfelelő keringetésen kívül az esetleges eltömődésektől is mentesíteni kell a rendszert.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!