Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

2011 7-8. szám

Hozzászólások

Légtechnikai rendszerek modellezési technikái, a szimulációs modellezésben rejlő lehetőségek

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Péter Norbert - Dr. Kristóf Gergely

Légtechnikai rendszerek modellezési technikái, a szimulációs modellezésben rejlő lehetőségek

Péter Norbert

CFD szakértő
CFD.HU Áramlástechnikai Kft.

Dr. Kristóf Gergely

egyetemi docens
BME, Áramlástan Tanszék

This paper introduces themainmodeling techniques in the area of building services engineering. The most widely accepted analysis methodology is the CFD (computational fluid dynamics) technique. Using this computer aided modeling technique, we can obtain reliable data about the flow field, most importantly the temperature and velocity distributions in the investigated room. Based on these calculations we can optimize the HVAC equipment in order to guarantee better comfort conditions and reduce energy demand. Two application examples are presented on theCFDanalysis ofhumancomfort conditions: an office building and a large shopping center.

Nagy terek, csarnokok légtechnikai rendszereinek tervezése – elsősorban az áramlási jelenségek komplexitásamiatt – igen összetett feladatok elé állítja amérnököket. A tervezési folyamat során adott levegőminőségi paraméterek biztosításán túlmenően figyelembe kell venniük a beépítési környezet adta kényszereket, a megfelelő szabályozási lehetőségek biztosítását és az energiahatékony üzemeltetést. A szimulációs módszerek alkalmazásával a tervezői célok megvalósulása átfogó módon ellenőrizhető, számos tervezési hiba elkerülhető, összehasonlítható a különböző műszaki megoldások hatásossága és lehetővé válik a bonyolult épületgépészetimegoldások kritikus pontokra vonatkozó ellenőrzése. Hatékony légtechnikai rendszerek tervezéséhez a mérnököknek ismerniük kell a nagy terekben kialakuló viszonyokat: az áramlási sebesség, a páratartalom, a hőmérséklet és esetenként szennyező koncentráció térbeli eloszlását.Ezeknek a birtokában a rendszer működéséről átfogó képet kaphatnak és a légbevezetési pontok elhelyezésének, valamint a befúvókénti térfogatáramok és hőmérsékletek beállításával egyidejűleg javíthatják a komfortparamétereket, és jelentősen csökkenthetikazüzemeltetés költségeit.

Az áramlási sebesség, a páratartalom és a hőmérséklet eloszlásainak becslésére, meghatározására több modellezési eljárás is található a szakirodalmakban [1], [2], amelyek a különböző esetekben eltérő pontossággal alkalmazhatók:

  1. Analitikus modell
  2. Empirikus modell
  3. Kisminta modell
  4. Nagyminta modell
  5. Multizone hálózat modell
  6. Zonális modell
  7. CFD modell
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!