Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

2011 7-8. szám

Hozzászólások

Hőkomfort kísérletek hideg határoló felület és meleg légáramlás esetén 1. rész

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Bartal Imre - Dr. Bánhidi László prof. emeritus - Dr. Garbai László

Hőkomfort kísérletek hideg határoló felület és meleg légáramlás esetén 1. rész

Bartal Imre

Ph.D. hallgató
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Bánhidi László prof. emeritus


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Garbai László

Prof. emeritus
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Energetikai Társaság elnöke

A cikkben a hideg határolófelületek és a meleg légáramlás emberi szervezetre gyakorolt együttes hatását vizsgáljuk. Bemutatjuk, hogy milyen mérési metodikát állítottunk fel a hőhatások mérésére és kiértékelésére. A laboratóriumi vizsgálatnál olyan különböző hőterhelési hatásokat vettük figyelembe, amelyek még megegyeznek a gyakorlatban előforduló hatásokkal. A cikk első részében a huzathatásra és az aszimmetrikus sugárzásra vonatkozó előírásokat, méretezési módszereket mutatjuk be, majd az elvégzett négy méréssorozatot. Akapott eredményeket a cikk második részében ismertetjük.

Az aszimmetrikus sugárzás és a légáramlás hőérzeti hatásának kérdése az ún. helyi diszkomfort-tényezők egyik rendkívül szerteágazó, széles határok között változó problémaköre. A méréssorozat esetében egy zárt térben tartózkodó ember egyik oldala mellett a testhőmérsékleténél kisebb, vagy nagyobb hőmérsékletű határolófelület helyezkedik el, illetve ezt kompenzálja egy meleg vagy hideg, 0,08 m/s sebességű légáramlás. Ennek következtében a határoló szerkezet felé az ember sugárzásos hőleadása, illetve felőlük a sugárzásos hőnyeresége megnő. Ez az egyes testrészek esetében helyi diszkomfort-érzetet okoz, de kihat az egyén általános komfortérzetére is.

Két helyi diszkomfort tényező hatásával és mérésével foglalkozott Barna Edit, Bánhidi László és Bartal Imre a Magyar Épületgépészet 2010. évi 10. számában [1].

Huzathatás

A huzathatásra végzett méretezéskor három tényezőt kell figyelembe venni:
a) mennyire érzékeny a huzatra általában az ember,
b) melyek az ember huzatra érzékeny testrészei,
c) mi a hatása a légáramlás jellegének (turbulencia-intenzitás).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!