Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Várföldi Róbert

Épületgépészeti méréstechnikai újdonságok a SIEMENS-től

Várföldi Róbert

SI BP RSL/INS kereskedelmi vezető
Siemens Zrt.

A XXI. század embere manapság jóval komfortosabb körülmények között él, mint elődei bármikor. Egyetlen kapcsoló felkattintásával lesz világos, egy esztétikus krómozott kar elfordításával folyik a kívánt hőfokú meleg vagy hideg víz és gombnyomásra indul a fűtés vagy a hűtés. Különböző igényeinket kielégítő villamos vagy gépészeti berendezéseink ezeket a szolgáltatásokat a másik oldalon befektetett energia felhasználásával, átalakításával képesek kielégíteni. És hogy mennyi energia is kell ennek a megnövekedett komfortnak a kiszolgálásához...? Több mint valaha...

Az emberiség energiaszükséglete ma nagyobb, mint előtte bármikor. Ezt jól példázza az elmúlt években egekbe szökő energiaárak szintje (kereslet/kínálat), amelynek – a gazdasági világválság, és az abból fakadó kereslet visszaesés következtében – átmeneti csökkenése után máris érezhető a további emelkedése.

Az egyre nagyobb energiaszámlák ellen pedig hatékony megoldást csakis az egyre takarékosabb energiafelhasználás jelenthet. De ahhoz, hogy minden ember valóban érdekelt legyen abban, hogy kevesebb energiát felhasználva valósítsa meg komfortérzetének kiszolgálását, ahhoz egyedi, pontos és megbízható energiafogyasztás-mérést kell tudnunk megvalósítani minden gépészeti rendszer esetében, minden egyes fogyasztónál.

Az épületgépészeti mérőeszközök széles vertikuma érhető el ma a piacon, amelyekkel kapcsolatban azonban számos jellemző tisztázásra szorul. Miután gépészeti rendszereink energiafogyasztásából a legnagyobb részt a fűtési igény kiszolgálása jelenti, ezért elsőként az ilyen irányú méréseket érdemes górcső alá venni.

Az egyedi gázfűtéses lakások mérése a hitelesített gázmérőkkel egyszerűen és pontosan elvégezhető, igazi kihívást a központi kazánházas, illetve távhős rendszerek jelentenek, ahol az energiahordozó átalakítása egy központi helyen megtörténik, és innen az egyes fogyasztókhoz már az előállított fűtő- (vagy hűtésnél hűtő-) víz jut el. Ilyen esetekben az egyes fogyasztókhoz jutó fűtőközeg (vagy hűtőközeg) által leadott hőmennyiséget kell megmérnünk. Ezeket a mérőeszközöket nevezzük a köznyelvben hőmennyiségmérőknek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!