Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Kovács Gyula - Dengel Krisztián

Ünnepélyesen átadták a Budapesti Nemzetközi Repülőtér központi utascsarnokát

Kovács Gyula


ENCO Mérnöki Iroda Kft.

Dengel Krisztián


ENCO Mérnöki Iroda Kft.

A privatizációs szerződésben foglalt kötelezettségnek megfelelően a tulajdonos Hochtief Gmbh a Budapest Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér (új nevén Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) 2. Termináljának bővítését, fejlesztését határozta el. A tendereztetés eredményeképpen a kiviteli tervek elkészítését és a kivitelezést a KÉSZ Építő Zrt. nyerte. A KÉSZ Építő Zrt. a gépészeti rendszerek tervezésével (HVAC, légtechnika, fűtés-hűtés) az ENCO Mérnöki Iroda Kft-t bízta meg.

Az új csarnoképület – SkyCourt (légi udvar) – a több ütemű, komplex fejlesztés első eleme a meglévő 2A és 2B terminálok közötti üzemi, utasforgalmi épületek teljes elbontása után valósult meg.ASkyCourt a két meglévő terminált egyetlen szerves egységgé kapcsolja össze.

A SkyCourt az újonnan létrejött épületegyüttes emblémája kíván lenni, megjelenésében is nemzetközi rangot biztosítva a repülőtér számára. Az épületrész legfontosabb eleme a kétszintes utasforgalmi tér, amelyen minden induló utas áthalad. Itt az indulási szinten a biztonsági átvilágító folyosók mellett üzletek, pihenők és várakozóhelyek is találhatók. A galériaszinten éttermek és a légitársasági várók helyezkednek el.

Az épületrész földszintjén (érkezési szint) kapott helyet a teljesen új koncepcionális és üzemeltetési alapokra helyezett csomagkezelő központ. Az épület alatt új pinceszint készült, amely kapcsolódik a 2B terminál meglévő alagsori szintjéhez. A terület egy része a teljes reptéri, ellátó-, biztonsági-, karbantartó személyzet, valamint a rendőrség és a vámhivatal reptéri személyzete részére kialakított öltözőket foglalja magában.

Az alagsorban alakították ki a kereskedelmi egységekhez tartozó raktárterületeket. Az alagsorban kaptak helyet az épület működését biztosító elektromos és gépészeti centrumok, valamint az új alagsori teherforgalmi bejáraton keresztül zajlik majd az épület gazdasági ellátása is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!