Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Varga Vince

Mérnökképzés a gyakorlatban

Varga Vince

projekt menedzser
HUNÉP-UNISZOL Zrt.

Ma hazánkban egyre inkább fölkapottak lesznek a természettudományi és műszaki irányú képzések. Sőt tervben van kormányszinten a képzési feltételek olyan mértékű átalakítása, hogy az említett pályán, a jelenlegi hallgatói létszám közel kétszeresére emelkedjen. Ehhez viszont az szükséges, hogy a végzett, friss diplomás mérnökeink, sikereket érhessenek el, tapasztalatot szerezhessenek, jó hírét keltve ezzel a szakmának. Ahhoz pedig, hogy valaki jó szakemberré váljon, a pályán sok mindent kell látnia és átélnie.

A hazai mérnöki tevékenységeink, és az európai szakági szerepvállalásunk lassan – lassan megköveteli az oktatásban való rendszer átalakítások véglegesítését is. Egy ország, egy nemzet identitását mindig erősíti az oktatás színvonala, a tudományok elsajátításának mélysége.

Azt gondolom, e-területen nem lehet okunk a panaszra. Nagyjaink a hazai és a nemzetközi sikerek tekintetében is öregbítették kishazánkat. Vitathatatlan sikereket értünk el a fizika és kémia területein, de jelentős szerepvállalásunk volt az ezekhez kapcsolódó iparágak (elektronika- autó- energiaipar) beindításában is. A magyarok tudása, rátermettsége, szerte a világon ismert és elismert. Előnyünk mindig is abból származott, hogy nem lokális rálátásunk, hanem rendszerszemléletünk volt/van. Nem csupán speciális tevékenységekben boldogultunk el, hanem tudtuk, hogy amit teszünk, az miből alakul ki, és mi lesz az eredménye.

Nincs ez máshogy ma sem. A mai oktatás és ebben leginkább a felsőoktatásunk még mind a mai napig alkalmas arra, hogy ilyen szakemberek, és a maguk területén szaktekintélyi elismeréssel bíró mérnökök kerülhessenek a nemzetközi pályákra is. Ám azt be kell látnunk, hogy maga a tudás nem volt (lett volna) elég ahhoz, hogy az említett sikeres „kollégák” hírnévre tegyenek szert. Több mint elegendő szintű gyakorlattal párosulva az elméleti tudásbázis viszont olyan teljes és átfogó szakértelmet kölcsönzött számukra, amellyel könynyedén tudtak alkotni.

Tehát a tudás mellé megfelelő bölcsesség is kell, hogy párosuljon. Hiszen a bölcsesség nem más mint a megszerzett tudás helyes használata. A megfelelő tudást, a kellő időben a kellő mértékben kell tudni alkalmazni.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!