Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Pintér Róbert

Napkollektoros rendszerek csővezetékei

Pintér Róbert

okl. gépészmérnök, ügyvezető
Magyar Rézpiaci Központ Egyesület

A napenergia a legnagyobb és legbiztosabb energiaforrás, ami fölött rendelkezünk, és hasznosítása manapság az épületgépészet egyik leggyorsabban növekvő ágazata, és az is maradhat a közeljövőben. A napenergia-hasznosítás energiamegtakarítási, környezetvédelmi és gazdasági előnyeit napjainkban már mindenki elismeri, csak egy adatot szeretnék példaként felhozni: ha minden EU polgár 1 m2 napkollektort alkalmazna a használati melegvíz előállítására, azzal évente 80 millió tonna CO2 kibocsátás lenne elkerülhető.

A réz hasznos tulajdonságainak köszönhetően – hosszú élettartam, a cső és a kötések egyaránt jól viselik a magas hőmérsékleteket, az ipari fémek közül a legjobb a hővezető-képessége, korrózió- és UV-álló, nemöregszik, jól alakítható, összes kötése kipróbált és biztonságos, 100%-ban újrahasznosítható – a napkollektoros rendszerek elengedhetetlen anyaga. Alkalmazzák a kollektorban (cső és lemez), a kollektorkör csővezetékeként, hőcserélőkben és a melegvíz és fűtési rendszerekben (felület és radiátor) egyaránt.Cikkemben a kollektorkör csővezetékei szakszerű szerelésének legfontosabb elemeivel foglalkozom.

Rézcsövek

MSZ EN 1057 szerinti installációs rézcsöveket használunk. Ez a szabvány a varratmentes, kör keresztmetszetű rézcsövek tulajdonságaira, összetételére, szállítási feltételeire és vizsgálatára vonatkozó feltételeket írja elő 6 és 267 mm közötti átmérőtartományban. Ezen kívül a rézcsőnek teljesítenie kell a Gütegemeinschaft Kupferrohr e. V. (RAL-minőségjel) minőségi feltételeit, amelyek az MSZ EN 1057 szabványhoz képest kiegészítő követelményeket és előírásokat tartalmaznak a minőségi vizsgálatokra.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!