Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Kovács István

Hatékony szellőztetések és az ERP

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft.

Az ecodesign (ERP) irányelvekhez köthető rendeletek legfrissebb manifesztációja (EU 1253 illetve 1254/2014 rendelet) 2016. január 1-től a háztartási gépeknél megszokott címkézés bevezetésével igyekszik elősegíteni az energiahatékony szellőztető megoldások választását.

A rendelet az új gépek forgalomba hozatalára vonatkozik, amely szerint a meghatározott keretfeltételen belülre eső lakásszellőztetőket energiafelhasználási, energiahatékonysági címkével kell ellátni. Ez a címke nem azonos a gépek hatásfokával, hanem több paraméter alapján kapott viszonyszám. Amennyiben egyszerűen akarjuk leírni, akkor egy éves fűtési primerenergia fogyasztásbéli különbséget jelent, és egy negatív előjelű számról van szó.

Definíció szerint azokat a szellőztető berendezéseket, amelyek a lakás elhasznált levegőjét cserélik frissre, 30 W feletti fogyasztásúak, vagy kétirányú üzeműek (pl. hőcserélős) és maximum 250 m3/h légszállítással rendelkeznek, forgalomba hozatalukkor energiahatékonysági címkével kell ellátni. A 250 és 1000 m3/h közötti tartományban a gyártó által explicit megadott rendeltetés alapján dől el, hogy lakásszellőztető, és ezáltal címkézendő, vagy nem lakásszellőztető berendezésről van szó.

 

Az energiafelhasználási mutatót (SEC), amely alapján a készülékeket osztályba sorolják, az alábbi képlet szerint kell számítani:

 

Ebben benne van minden, amit csak ki lehet találni a témában, például számít, hogy csövezett vagy csövek nélküli a rendszer, helyi- vagy központi szabályozással rendelkezik, illetve változik aszerint is, milyen éghajlat mellett (hideg, átlagos, meleg) nézzük az értéket.

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!