Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 3. szám

Márciusi számunk kiemelt témája ismét az épületek energetikai hatékonyságának a növelése és ezzel kapcsolatban a gépészeti rendszerek korszerűsítése. Az épületek felújításával elérhető energiaigény számítására szabványok és rendeletek állnak rendelkezésre. Első cikkünk szerzői annak az összehasonlító vizsgálatnak az eredményeit mutatják be, amelyben a hatályos magyar jogszabály és az európai szabványok előírásai alapján meghatározták egy kiválasztott épület energetikai korszerűsítésének eredményeit és összehasonlították a kapott eredményeket. A témával kapcsolatban egy olyan levél megállapításait is olvashatják, amelynek írói kritikai észrevételeket fogalmaznak meg az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet egyes előírásaival kapcsolatban.

Az épületek energetikai korszerűsítésével kapcsolatos a hőszivattyúban végbemenő elpárolgási folyamat hagyományos és korszerű szabályozásának tárgyalása és bemutatása, valamint a hibrid napkollektorok jellemzőinek és alkalmazásának bemutatása. Szerzőink egy olyan energetikai korszerűsítés folyamatát is bemutatják, amely során a távfűtési kazánház korszerűsítésével értek el jelentős megtakarítást. Ebben a számunkban is olvashatnak az energiahatékony épületekhez alkalmazható korszerű berendezésekről: hőszivattyúkról és szabályozóról.

Ebben a lapszámunkban jelentős szakmai rendezvényekre hívjuk fel Olvasóink figyelmét. Április 6-10. között kerül sorra a Construma kiállítás csokor, amelynek egyik szakkiállítása a RENEO, megújuló energia témájú rendezvény. A Construma csokor gazdag szakmai programmal is várja az érdeklődőket, amelyet lapunkban áttekinthetnek.

A következő szakmai rendezvény áprilisban a DUNAGÁZ Szakmai Napok konferencia és kiállítás lesz, amelynek programját lapunkban szintén megtalálják. A rendezvényhez kapcsolódva több szakmai írást is olvashatnak: a földgáz piacon megváltozott elszámolásról és mértékegységekről, korszerű gázkészülék-családról és társasházak gyűjtőkéményének átalakítási megoldásáról.

Májusban rendezik meg a XXII. Épületgépészeti Szakmai Napokat a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, a rendezvény meghívóját ugyancsak olvashatják lapunkban.

A közelmúltban sorra került rendezvények közül beszámolunk arról a kamarai rendezvényről, amelyen az Épületgépészeti Tagozat megünnepelte Macskásy Árpád professzor születésnapját. Ebből az alkalomból közreadjuk Bánhidi László professzor visszaemlékezését Macskásy Árpád életútjára.

Beszámolót adunk közre a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -Gyártók konferenciájáról és olvashatnak az ökotűztér fejlesztéséről. A Pollack Expo-n elhangzott előadás alapján szerzőnk tájékoztatást ad a kamarai kötelező szakmai továbbképzés módosított rendszeréről és jelenleg elérhető szakmai törzsanyagokról.

Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal prof. emeritus Garbai László gondolatait adjuk közre.