Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Jubileumi HUNGAROTHERM 2019-ben!

2019-02-25

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2019-ben április 3-7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő és az idén már 10. alkalommal sorra kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még erőteljesebb szakmai részvétel várható látogatói oldalról.

részletek »

27. DUNAGÁZ Konferencia és Kiállítás

2019-02-25

 

Időpontja: 2019. április 16-17.  

Helyszíne: Thermal Hotel Visegrád **** 

 

Tisztelt Partnerünk! Kedves Barátunk!

2019. évben ismét megrendezésre kerül az immár 27 éve hagyományos, gázipari szakemberek részére szervezett konferencia.

részletek »

Tisztújítás az Épületgépészeti Tagozatban

2019-02-25

Az MMK Épületgépészeti Tagozata február 08-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését. A résztvevőket Gyurkovics Zoltán leköszönő elnök köszöntötte.

A leköszönő elnökség és a Szakértői Testület beszámolójának elfogadása után került sor az új elnökség és a Szakértői Testület megválasztására.

A titkos szavazással lezajlott választás eredménye (a mellékelt fotó a szűkebb körű elnökségről készült csoportkép, balról jobbra): Szlovák KrisztiánNagy BernátHámori SándorNémeth BalázsCservenyák ElizaGyurkovics ZoltánÁgoston IstvánKisapáti Szilárddr. Barna LajosKéry TamásOltvai Tamás.

                                                              Fotó: Pongrácz Lajos

 

A tagozati Szakértői Testület (5 fő): Bokor András (BPMK), dr. Goda Róbert (BPMK), Lenkovics László (Baranya megye), Lucz Attila (Somogy megye), Tuczai Attila (Veszprém megye).

A megválasztott tisztségviselőknek gratulálunk!

(Szerk.)

részletek »

Arnold Károly (1932-2019)

2019-02-25

A családtól kapott tájékoztatás szerint 86 éves korában elhunyt Arnold Károly, az épületgépészek doyenje, az első Macskásy-tanítványok egyike, épületgépész generációk mestere.

részletek »

Nagylucskay László József (1949-2019)

2019-02-25

Hosszantartó, súlyos betegség következtében életének 70. évében, 2019. január 13-án elhunyt Nagylucskay László József, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozatának alapító tagja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mérnöki Kamara épületgépész szakcsoportjának elnöke. Betegsége hosszan tartott, halála mégis váratlanul ért bennünket.

részletek »

A Magyar Épületgépészet LXVII. évfolyamának (2018) összesített tartalomjegyzéke

2019-02-25

(Jelölés a cím után: lapszám/oldalszám)

részletek »

Új épületbe költözött az Aereco

2019-02-25

Az Aereco Légtechnika Kft. örömmel értesíti kedves partnereit, hogy az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása érdekében új, jobb levegőminőségű irodaépületbe költözött.

részletek »

Intelligens város – Intelligens társadalom Meghívó a XIII. Pollack Expóra

2019-02-25

Tizenharmadik alkalommal kaptunk meghívást a pécsi Pollack Expo Szakmai Kiállításra és Konferenciára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara szervezésében. 

A ma már hagyományosnak tekinthető szakmai börze egy időben és egy helyen ötvözi a különböző mérnök szakmai területek innovációs tudáskompetenciáit, a gyakorlatorientált felsőoktatás K+F+I eredményeit és a mérnökséget képviselő kamarai szervezetek érdekképviseleti fórumát – mérnöktovábbképzési programjait.

részletek »

Pollack Expo 2019 – Az égéstermék elvezetés hazai helyzete – III. Kéményes Szekció

2019-02-25

Előadások, 2019. február 28. 1300-1600

részletek »

POLLACK EXPO 2019

2018-12-19

Pollack Expo
Szakmai Kiállítás és Konferencia

Időpont: 2019. február 28 – március 1.

Helyszín: Expocenter Pécs (7632 Pécs, Megyeriút 72.)

részletek »

Tervből kivitelezés van. – HUNGAROTHERM

2018-12-19

10. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás

2019. április 3-7.

részletek »

Dunagáz Gázipari Konferencia és Kiállítás 2019

2018-12-19

Ha ÁPRILIS, akkor Gázipari Konferencia a DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. szervezésében!

részletek »

HELYSZÍNVÁLTOZÁS!

2019-02-05

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata elnökségének közleménye

Tisztelt Kollégák!

Korábbi híradásokból közismert, hogy Tagozatunk egy négyéves működési ciklus lezárásaképpen megtartandó tisztújító küldöttgyűlésre készül.

A küldöttgyűlés időpontja: 2019. február 8. (Regisztráció 9:30-tól)

részletek »

Szerkesztőségi jókívánság

2018-12-20

Minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy következő,
2019/1-2-es összevont számunk 2019. február 22-én jelenik meg.

részletek »

Szakirányú továbbképzések a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán

2018-12-19

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszéke a 2018/2019 tanév tavaszi félévében az alábbi szakirányú továbbképzéseket indítja:

részletek »

REHVA BRUSSELS SUMMIT

2018-12-19

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2018. november 12-13. között tartotta a hagyományos őszi konferenciáját 

Okos épületek okos felhasználóknak – az új Épületenergetikai Irányelv bevezetése címmel. 

A konferencián előadást tartott Pau Garcia-Audi, az Európai Bizottság Energiahatékonysági Osztályának az EPBD bevezetéséért felelős munkatársa (képünkön). Előadásában részletesen beszélt az Épületenergetika Irányelv lényeges változásairól, így az okos épületek jellemzésére kidolgozás alatt lévő indikátorról (Smart Readiness Indicator), valamint a monitoring rendszernek, az épületgépészeti rendszerek felülvizsgálatának és az épületek automatikájának megnövekedett szerepéről.

A konferencián bemutattak néhány, az EU által szponzorált projektet, amelyekben a REHVA az egyik résztvevő partner.

részletek »

TALÁLKOZZUNK! – ORSZÁGOS MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZ NAPOK 2018

2018-11-27

Legyen Ön is részese az Országos Magyar Épületgépész Napok 2018. évi rendezvényeinek!

További részleteket a www.talalkozzunk.hu honlapunkon talál.

részletek »

Beruházáslebonyolítói mesteriskola indul 2019 első negyedévében

2018-11-27

A beruházások hazánkban eddig nem tapasztalt méretű bővülése párosul a minőségi, gazdaságossági igények emelkedésével. Az új kihívások teljesítéséhez jelentős többlet tudásra van szükség. A cégek piaci versenyképességének elengedhetetlen feltétele, hogy e kimagasló tudással rendelkező beruházáslebonyolítókat foglalkoztassanak.

részletek »

KE KELIT Szakmai Nap

2018-11-27

A KE KELIT Szakmai Nap előadásokkal kezdődött a budapesti iroda előadótermében. A résztvevők hasznos információkat hallhattak többek között az ivóvíz hálózatok megfelelő átmérőjének kiválasztásáról és a szükséges engedélyekről, a PP-R rendszerek hosszirányú tágulásának kompenzációjáról és ennek méretezéséről, valamint új, vékony rétegrendű padlófűtési rendszerekről, a felületfűtés és hűtés szabályozásáról és a csőrögzítésekről.

részletek »

Újra látogatható az Épületgépészeti Múzeum megújult állandó kiállítása

2018-11-27

Az Épületgépészeti Múzeum legnagyobb támogatója, a Kamleithner-Budapest Kft., a Helios Ventilátorgyár vezérképviselete idén májusban új telephelyre költözött, Nagytéténybe.

A Tétényliget utca 3. sz. alatti 3 szintes épület legfelső szintjét kapta meg a Múzeum. A területet még sem a Kft., sem a Múzeum nem lakta be teljesen, mégis úgy döntöttünk, hogy látogathatóvá tesszük a kiállítóteret.

részletek »

Tervezői Pályázat felhívás az Országos Magyar Épületgépész Napok (OMÉN) alkalmából

2018-10-26

Az Országos Magyar Épületgépész Napok Szervező Bizottsága a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnökségével, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékkel, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatával és a Magyar Épületgépészek Szövetségével közösen nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére az „Országos Magyar Épületgépész Napok 2018” alkalmából.

részletek »

Meghívó – FRISSÍTVE!

2018-10-26

Dr. Rupesh Lyengar, az ASHRAE (Amerikai Épületgépész-mérnökök Egyesülete) előadója előadást tart a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékén, amelyre tisztelettel meghívjuk.

részletek »

Smart oktatóterem átadás

2018-10-26

2018. október 15-én a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnikai Tanszékén egy új „digitális laboratóriumot” adtak át, amelyet „LGE MK AE & REHAU SMART OKTATÓTEREM” névre kereszteltek el, a berendezéseket a Tanszéknek adományozó cégek után. A saját szakterületén piacvezetőnek számító LG és REHAU cégek a klimatizálás kiépítésével, laptopokkal, projektorral és korszerű tervező szoftverek adományozásával tették lehetővé a modern számítógépes labor létrejöttét.

részletek »

Találkozzunk 2018-ban is!

2018-09-25

Sajtótájékoztató keretében tájékoztatták a szaksajtó képviselőit a Magyar Épületgépészek Napja rendezvény továbbfejlődéséről és ennek eredményeképpen országos rendezvénnyé válásáról. A tájékoztatón kifejtette véleményét a rendezvényt szervező szakmai szervezetek: a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a Magyar Épületgépészek Szövetsége és az MMK Épületgépészeti Tagozat vezetője, illetve képviselője.

részletek »

Felterjesztési felhívás

2018-09-25

A NOVOFER Alapítvány ezúton teszi közzé a Gábor Dénes-díj felterjesztési felhívását, amely díj a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. A díjjal nemcsak a hazai műszaki és természettudományi felsőoktatás képviselőit, a jelentősebb ágazatok, illetve iparágak kutató-fejlesztő szakembereit kívánjuk elismerni és további alkotó munkára ösztönözni, hanem a határainkon túl élő magyar nemzetiségű, magyarul tudó szakembereket is. Az ideális jelölt olyan, jelenleg is tevékeny, új tudást létrehozó szakember (kutató, fejlesztő, feltaláló, műszaki-gazdasági vezető), aki szakterületén jelentős, az elmúlt 5 évben gyakorlatban bevezetett, konkrét tudományos és/vagy műszaki-szellemi alkotást hozott létre, amelyet eredményesen hasznosít és alkalmaz; kiemelkedő tudományos, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, kimagasló tudását színvonalas oktatói/nevelői tevékenysége során környezetének átadja, szakterületén jelentős társadalmi aktivitást fejt ki.

részletek »

III. Épületgépész Tervezői Konferencia: „A megújuló épületgépészet” – RÉSZLETES, AKTUALIZÁLT SZAKMAI PROGRAM!

2018-09-25

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2018-ban már harmadik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni.

Tervezői és üzemeltetői előadások keretében jelentős megújuló-energiás épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére kerül sor, kiemelve a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségét.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

A konferencia időpontja: 2018. szeptember 28. 9-17 óra

A konferencia helyszíne: Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpont 3. és 4. előadótermek

részletek »

Clima 2019

2018-09-25

A REHVA, az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége 2019. május 26-29. között Bukarestben tartja a 13. Épületgépészeti Világkongresszusát, a CLIMA 2019-et.

részletek »

Örvényoszlop a 150 éves Fővárosi Vízművek ajándékaként – Interaktív utcai installáció a Deák téren

2018-09-25

A Fővárosi Vízművek a Főváros egyik szimbolikus pontját, az egyik legkedveltebb találkozó helyet, a Deák teret választotta helyszínül a Társaság 150 éves jubileumának emléket állító installációhoz.

részletek »

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit

2018-09-25

Szeptember 11-én, a Magyar Gazdaság Ünnepén az Országház felsőházi termében átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit. Összesen 46 pályázó 51 pályázata érdemelte ki az Érték és Minőség Nagydíj Védjegy kitüntetést. Az ünnepségen beszédet mondott és a kitüntetéseket átadta: Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszter-helyettesi feladatokat is ellátó államtitkára.

Köszöntötte a megjelenteket Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

A díjazottak között megtalálható őstermelő, egyéni vállalkozó, valamint kis- és középvállalkozás egyaránt. A 46 pályázó 51 pályázata 20 pályázati témakörhöz kapcsolódott, amelyek igen széles gazdasági palettát fedtek le.

részletek »