Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Hírek

Kompresszorok forradalmi technológiával – Az Atlas Copco VSD+ sorozata akár 50% energiát takaríthat meg

2018-07-20

Az ingadozó sűrítettlevegő-igény már nem problémaforrás. Épp ellenkezőleg: nagyban hozzájárulhat a költségtakarékossághoz. Bizonyíték erre az Atlas Copco kompresszorokban alkalmazott forradalmi VSD+ technológia.  Ezek az iparágban jelenleg forgalomban lévő legkompaktabb, legcsendesebb és főként a legtakarékosabb kompresszorok. 

részletek »

Szakmai meghívó – Épületgépész Tervezői Konferencia 2018 – „A megújuló épületgépészet” (FRISSÍTVE!)

2018-06-29

Tisztelt Kolléganő/ Kolléga!

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 2018-ban már harmadik alkalommal rendezi meg az Épületgépészeti Tervezői Konferenciát, amellyel a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését szándékozik segíteni.

Tervezői előadások keretében jelentős beruházások épületgépészeti tervei kerülnek bemutatásra, kiemelve, hogy a komfort és energiahatékonyság a tervezéssel kezdődik.

A rendezvény lehetőséget biztosít a szakma szereplőinek, tervezőknek, gyártóknak, forgalmazóknak és kivitelező vállalkozásoknak kötetlen szakmai konzultációra is.

részletek »

Henco BIM

2018-07-13

A Henco-tól a mérnököknek

Az épületinformációs modellezés (Building Information Modelling, BIM) olyan számítógépes alkalmazás, amely egy épület teljes és integrált adatait gyűjti össze, és melynek használatával ezen adatok könnyen megoszthatók a tervezésben, a kivitelezésben és az üzemeltetésben részt vevő minden fél számára. Ez a fajta 3D-s modellezés alapjaiban változtatta meg a rendszerek tervezést. A mérnökök egyre több és több információt integrálnak azért, hogy jobb, hatékonyabb és fenntarthatóbb modellek és végül épületek készüljenek. Ezt a megközelítést, amelyet a Henco-nál támogatni kívánunk, szem előtt tartva fejlesztettünk ki egy BIM-alkalmazást a Stabiplannal együttműködve. A szoftverfejlesztő cég modellezte a Henco termékeket, így téve elérhetővé mérnökök számára, mindezt természetesen folyamatosan frissített információkkal.

Jelenleg a következő termékek állnak rendelkezésre:

• Henco többrétegű cső
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények
• Henco PVDF Press szintetikus szerelvények földgázhoz
• Henco Super Size nagy átmérők (2018 júliusában indult)
• Henco Vision (2018 júliusában indult)

részletek »

X. REHAU Szakmai Nap, május 31. – Vallomások az épületgépészetről

2018-06-29

A 25 évvel ezelőtt alapított REHAU Kft. idén tizedik alkalommal tartotta meg REHAU Szakmai Nap rendezvényét, amelynek most a budapesti Dumaszínház adott otthont. Nem véletlenül erre a helyszínre esett a választás, hiszen a rendezvény a REHAU rendezvények eddigi hagyományaitól eltérő stílusban dolgozta fel a szakmai témákat. A korábbi alkalmak során mindig arra törekedtünk, hogy autentikus, az előadások témájába vágó helyszíneken, minél részletesebben mutassuk be a műszaki megoldásokat vendégeinknek, miközben a legfontosabb üzeneteink talán nem kaptak olyan hangsúlyt, mint szerettük volna. Ezért ezen a jubileumi alkalmon most kifejezetten arra koncentráltunk, hogy a számunkra és a partnereink számára is a legfontosabb üzeneteket adjuk át, lehetőleg minél személyesebb módon. Főleg azt szerettük volna megmutatni vendégeinknek, hogy miért tesszük, amit teszünk. REHAU-s épületgépészként, vagy kereskedőként miért érezhetjük azt, hogy ténylegesen jobbá tesszük más emberek életét, és ez miért fontos számunkra. A rendezvény ezért is kapta a „Vallomások az épületgépészetről” címet.

részletek »

Építők Napja 2018

2018-06-29

A Vasas Szakszervezet Székház impozáns dísztermében, az Építők Napja központi ünnepségének hagyományos színhelyén került sor június 8.-án az építők köszöntésére. Az építőiparban dolgozókat a kormányzat, a szakmai és tudományos szervezetek képviselői, a mérnöki kamara és a szakszervezet tisztségviselői köszöntötték.

A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepi megemlékezéseken miniszteri elismeréseket és a szakmai szervezetek által alapított díjakat is átadtak.

Az ünnepi rendezvény nemzeti énekünk, a Himnusz elhangzása után Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke köszöntőjével kezdődött meg.

 

részletek »

V. Környezetbarát Nap – Környezetünk védelme mindannyiunk jövőjének záloga

2018-06-29

Biatorbágy, 2018. június 7.

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Weishaupt Hőtechnikai Kft. a Környezetbarát Nap találkozót. Magyarországon több tanúsított uniós EU ökocímke használati szerződés él, ezek majd’ 900 EU ökocímkés terméket jelentenek.

Rácz József, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője elmondta: négy évvel ezelőtt a környezetvédelemi világnapon debütált a Környezetbarát Nap, amelyet a Magyarországon 45 éve jelen lévő Weishaupt termékek forgalmazója, a baden-württembergi Max Weishaupt GmbH leányvállalata hívott életre biatorbágyi székhelyén. Az eseményt, ami az önszerveződés és a jóra törekvés szép példája, idén ötödik alkalommal rendezték meg.

részletek »

Széchenyi Emléktábla avatás

2018-06-29

2018. 05. 26.-án a Kazán-szorosban újra felállított Széchenyi Emléktábla avatásán beszédet mondott Nagy Gyula, az MMK elnöke és koszorút dobott a Dunába a munkában résztvevő mérnökök emlékére. Az avatáson a meghívott egyházi és állami tisztségviselők mellett beszédet mondott dr. Pogány András, a Temesvári Egyetem professzora, aki 50 évvel ezelőtt részt vett a folyamszabályozás befejezését jelentő erőmű építési munkáiban.

A felavatott emléktáblát a Magyar Hajózásért Egyesület, a jelenleg víz alatt lévő eredeti Széchenyi Emléktáblát 1885-ben a Magyar Mérnök és Építész Egylet állította.

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei – Az MMK díjazottjai 2018-ban

2018-05-30

A Magyar Mérnöki Kamara május 12-én tartotta éves küldöttgyűlését a BME dísztermében.

A küldöttgyűlésen – a hagyományoknak megfelelően – átnyújtották a mérnöki közösség legrangosabb díjait és elismeréseit.

A díjazottak a BME Központi épületének aulájában

részletek »

Meghívó – 2018. június 7. – V. Környezetbarát Nap

2018-05-30

Szeretettel meghívjuk és várjuk Önt, erre a hazánkban páratlan, ingyenesen látogatható eseményre.

részletek »

Élhető épületeket teremtenek – Beszámoló a XXIV. Épületgépészeti Szakmai Napról – Debrecen, 2018. május 10.

2018-05-30

Tervezők, gyártók, forgalmazók – összesen 25 cég mutatta be legújabb kínálatát csütörtökön a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 24. alkalommal megrendezett Épületgépészeti Szakmai Napon.

Dr. Kalmár Ferenc a konferencia megnyitóján

részletek »

Az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökségi ülése

2018-05-30

A Szakmai Nap programjával párhuzamosan az Épületgépészeti Tagozat elnöksége ülést tartott a Műszaki Kar tanácstermében. Az ülésen az elnökség tagjain kívül ezúttal is részt vett Nagy Gyula, az MMK elnöke, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakcsoportjának több tagja, Szilágyi Sándor szakcsoport elnök vezetésével.

Az elnökségi ülésen Nagy Gyula az MMK küldöttgyűlésével kapcsolatban adott rövid tájékoztatást, majd Gyurkovics Zoltán, a Tagozat elnöke a szeptember 28-án megrendezésre kerülő Épületgépész Tervezői Konferencia szervezésével kapcsolatban tartott helyzetismertetést.

A helyi szakmagyakorlók képviseletében Szilágyi Sándor az energetikai auditálással kapcsolatos hibákra hívta fel a figyelmet.

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei – Mérnökszalon

2018-05-30

A Magyar Mérnöki Kamara idén a szakmai továbbképzések mellett a kollégák számára kötetlenebb, de szakmai szempontból kiemelt érdeklődésre számot tartó sorozatot indított.

A Mérnökszalon rendezvényeire olyan vendégeket hívunk, akik eredeti szakmájukat tekintve mérnökök, de nem a mérnökségről, hanem egy egészen más területen kifejtett tevékenységük alapján váltak széles körben ismertté.

részletek »

Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk – 2018

2018-05-30

Megjelent a Szivattyúk, kompresszorok, vákuumszivattyúk kiadvány 2018-as száma.

részletek »

XXIV. Épületgépészeti Szakmai Nap Debrecenben (FRISSÍTVE!)

2018-05-02

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy idén május 10-én immár 24-ik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

Elhunyt Komlós Ferenc

2018-05-02

Elhunyt Komlós Ferenc okl. gépészmérnök, épületgépész kollégánk, aki lapunk rendszeres szerzője volt.

1988-ig a Kohászati Gyárépítő Vállalatnál volt szerkesztő, tervező, 1970-től tervezési csoportvezető. 1989-től épületgépész tervezőként, vezető tervezőként műszaki ellenőrként, szakértőként dolgozott.

2001-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Lakossági és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának, 2002-től pedig a Belügyminisztérium Településüzemeltetési Irodájának vezető főtanácsosa.

részletek »

Felhívás

2018-05-02

A Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ
V. nemzetközi tudományos konferenciáját szervezi

Víz- és Szennyvízkezelés az Iparban 2018

címmel.

Időpont: 2018. október 18.
Helyszín: HOTEL KAROS SPA++++superior
              (8749 Zalakaros, Alma utca 1.)

részletek »

Kettős jubileumot ünnepeltünk a X. Országos Kéménykonferencián

2018-05-02

A március 22-23-án megrendezett, nemzetközi részvételű konferencia résztvevői kettős jubileumot ünnepelhettek: 25 évvel ezelőtt alapították meg a Kéményjobbítók Országos Szövetségét és az Országos Kéménykonferenciák sorában az idei már a 10. volt.

részletek »

Az építőipar – ismét húzóágazat

2018-05-02

Sikerrel zárult a CONSTRUMA Otthonteremtési kiállítás csokor kiállítás a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A magyar építőipar lendülete a kiállításcsokron is érezhető volt: a szakma és a nagyközönség megtöltötte az 5 pavilont és a bruttó 44 ezer négyzetméternyi kiállítói területet. Számos konferenciát és több szakmai versenyt is rendeztek a kiállítás idején, amelyen 18 ország 600 kiállítója vett részt.

részletek »

A Föld napján indult útjára „Az Alkotók” című műsor

2018-05-02

Április 22. a Föld napja. Egy jelkép, a véges erőforrásokra, az azokkal való hatékony gazdálkodásra hívja fel a figyelmet. Talán az is jelképesnek nevezhető, hogy e jeles napon indult útjára a MEHI közreműködésével „Az Alkotók!” című műsor, amely egyedi szemszögből és új fókusszal követi végig egy lakóház átváltozását. Ez a szempont az energiahatékonyság. Az energiafelhasználás egyik legfontosabb szegmensét napjainkban az épületek fűtése és a háztartási készülékek és berendezések fogyasztása teszi ki az egész világon. Az előttünk álló egyik legnagyobb kihívás az épületek energiahatékonyságának további javításában van.

részletek »

XXIV. Épületgépészeti Szakmai Nap

2018-03-29

Kedves Kollégák!

Örömmel tudatjuk és egyben figyelmükbe ajánljuk, hogy 2018. május 10-én immár 24. alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az Épületgépészeti Szakmai Nap.

részletek »

26. DUNAGÁZ Konferencia és Kiállítás

2018-03-29

Időpontja: 2018. április 18-19.

Helyszíne: Thermal Hotel Visegrád****
                  Visegrád, Lepence völgy hrsz. 1213.

részletek »

Számos programmal, újdonsággal készül a Construma

2018-03-29

A kiállítók és szervezők már gőzerővel készülnek az április 11-15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezésre kerülő eseményre. A kiállítás pavilonjai megteltek, a szakmai programok is összeálltak, március közepétől már működik a kiállítás honlapján a szakmai és konferenciaregisztráció is. A látogatókat már elektronikus töltő is várja a parkolóban!

részletek »

Hóesésben is sikeres XII. Pollack Expo

2018-03-29

2018. március 1-2-án immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Pollack Expo szakkiállítást és konferenciát. A rendezvénynek ebben az évben a „Földön, vízen, levegőben” címet adták a szervezők. Az idén is sikerrel zárult rendezvény most is megmutatta, hogy nagy igény van erre a széles műszaki palettát felvonultató szakkiállításra a régióban. Ezúttal is több mint 100 építőipari, gépész, villamos és környezetvédelmi cég mutatta be újdonságait vagy a szakmai előadások keretében számolt be a fejlesztéseiről.

részletek »

Megállapodás

2018-03-29

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék képviselői megállapodást írtak alá az Országos Magyar Épületgépészek Napja főrendezvény tárgyában.

részletek »

Könyvismertetők

2018-03-29

Prof. Dr. Garbai László, az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvei:

részletek »

A Magyar Mérnöki Kamara hírei

2018-03-29

Januárban elindult a kamarai kedvezményes felelősségbiztosítás!

Már több százan töltötték ki a Magyar Mérnöki Kamara által létrehozott, kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció adatlapjait a https://mmk.hu/biztositas címen. Mint az már ismert, két féle, egyedien kedvezményes felelősségbiztosítási konstrukció érhető el kamarai regisztrációs szám birtokában: Aki kizárólag egyszerű bejelentéshez kapcsolódó tevékenységet végez, és kötelezően kell rendelkeznie felelősségbiztosítással, annak a KÖBE online adatlapját kell kitöltenie és választhat mind határozott (projekt alapú), mind határozatlan (folyamatos) konstrukció között. Aki a mérnöki tevékenységét érintő kártérítési igényekkel szemben keres, magas szolgáltatású és kedvező díjú felelősségbiztosítási védelmet, annak pedig a GENERALI biztosító online adatlapját szükséges kitöltenie. Az esetlegesen okozott károkért a Polgári Törvénykönyv alapján felelni kell, függetlenül attól, hogy rendelkezünk-e biztosítási védelemmel, vagy sem.

részletek »

Összefoglaló a Magyar Energiahatékonysági Intézet konferenciájáról

2018-03-29

„Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?” címmel a Magyar Energiahatékonysági Intézet február 6-án konferenciát rendezett a MagNet Közösségi Házban. A következőkben a konferenciáról adunk összefoglaló tájékoztatást.

részletek »

Jubileumi, X. Országos Kéménykonferencia

2018-02-22

A megalakulásának 25 éves évfordulóját ünneplő Kéményjobbítók Országos Szövetségének elnöksége és a konferencia Szervező Bizottsága a következő felhívást tette közzé:

A jubileumi, X. Országos Kéménykonferencia megrendezésére
2018. március 22-23-án kerül sor.

A konferencia helyszíne:
Három Gúnár Rendezvényház, Kecskemét, Festő u. 8.

részletek »

Virtuális valóság a Pollack Expón

2018-02-22

„Ön most a Pollack Expo Virtuális Világába lépett! Kérem, azonosítsa magát és nézzen körül!” – talán egy-két év, vagy egy évtized múlva így fogadja majd a Pollack Expo rendezvényén kedves online olvasóit a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

Addig azonban, ameddig erre a kiállítási formára várunk, a hagyományos kiállítási helyszínen – a Pécsi Expo Center-ben – rendezik meg a XII. Pollack Expót az egyetemi szervezők. Az épületgépészet, építő- és villamosipar, gépészet, építészet, környezetvédelem és az informatika területéről meghívott kiállítók ezúttal is nagy számban fogadták már el a meghívást a Dél-Dunántúl legnagyobb szakkiállítására.

részletek »

A Magyar Épületgépészet LXVI. évfolyamának (2017) összesített tartalomjegyzéke

2018-02-26

Megjelent a Magyar Épületgépészet LXVI. évfolyamának (2017) összesített tartalomjegyzéke (Jelölés a cím után: lapszám/oldalszám).

részletek »

Növekvő érdeklődés – teltházas Construma

2018-02-26

Az építőipar folyamatos fejlődése a CONSTRUMA csokor iránti fokozott kiállítói érdeklődésen is jól mérhető: gyakorlatilag megteltek a kiállítás pavilonjai, szinte minden hely elkelt. Ez jó hír az építőipar szereplőinek, hiszen látogatóként igen széles kínálattal, számos újdonsággal találkozhatnak majd április 11-15. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

részletek »

Búcsúzunk Barsiné Pataky Etelkától

2018-02-26

Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara korábbi elnöke. A család és a barátok fájdalmában osztozva búcsúznak tőle pályatársai és mérnök kollégái. Barsiné Pataky Etelkát a közéleti és társadalmi szerepvállalása legnagyobb hazai mérnökök sorába emeli, a mérnöki kamaráért végzett munkája pedig követendő példa a szakmai önkormányzat és a hazai mérnöki közösség minden tagja számára.

részletek »

Megint elment egy barát, egy szakember

2018-02-26

Lencsés Ernő még csak 77 éves volt. Gépész üzemmérnök, a Gáz-Works Kft. tulajdonosa és ügyvezetője. A Madách Imre Gimnáziumban érettségizett 1958-ban, majd 1960-ig édesapja mellett kárpitos segédként dolgozott a családi vállalkozásban. 1960-ban a Fővárosi Gázművek Kutatólaboratóriumába került, ahol 1970-ig tevékenykedett. Közben 1963-67 között elvégezte a Vegyipari Gépészeti Főiskolát, Esztergomban, majd 1969-ben a BME-n, gépész üzemmérnöki diplomát szerzett. 1970-től 74-ig a Fővárosi Gázművek Készülékellenőrző és -vizsgáló csoport helyettes vezetője, a földgáz-átállással kapcsolatos készülék-karbantartási munkák irányítója; 1974 és 2002 között a Fővárosi Gázművek Ipari Üzemének vezetője. Budapest egész területének gázellátása, a Parlament, kórházak, iskolák és más kiemelt intézmények gázkészülékeinek karbantartása, az ipari földgázátállítás lebonyolítása fűződik a nevéhez.

részletek »

Gábor Dénes-díjak átadása

2018-02-26

2017. decemberében immár 29. alkalommal adták át a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely hazánkban ma a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése. A díj megalapítóinak szándéka a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt.

részletek »