Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Április számunk célpontja a Debreceni Épületgépészeti Szakmai Napok rendezvény. Első cikkünk szerzője egy érdekes, szabadalmat kapott eljárást és műszaki megoldást mutat be, amelyet a DEenergia munkacsoport dolgozott ki. A fejlesztés eredményeképpen egy olyan munkaasztal jött létre, amely személyre szabott szellőztető berendezéssel kiegészítve energetikailag is kedvező feltételekkel biztosítja a  munkaasztalnál dolgozó számára az egyéni igényeinek megfelelő komfort körülményeket. A cikkben azonban nemcsak a műszaki megoldásról olvashatnak, a szerző áttekintést ad az elméleti háttérről is. A cikk után olvashatják a Szakmai Napok tervezett programját és a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának felhívását az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Épületgépész Tervezői Konferenciáról.

A megfelelő levegőellátás napjainkban különösen az érdeklődés előterébe került, hiszen a fokozott energetikai követelményeknek megfelelő nyílászárók természetes úton nem biztosítják a megfelelő belső levegőminőséghez szükséges légcserét. Második cikkünk szerzője ezt a kérdést vizsgálja és a szabályozott levegő utánpótlás, valamint elszívás fontosságára hívja fel a figyelmet. Példát mutat az energiahatékonyság szempontjából nagyon fontos hővisszanyerős szellőztetésre is.

Az áprilisi számban lektorált cikket olvashatnak egy magasépület fűtési rendszerének kialakításáról és vizsgálatáról. A mérési eredmények megmutatták, hogy jelentős különbség van a méretezési és a valós üzemeltetési körülmények között.

A fűtés témakörben összeállítást olvashatnak padlófűtési megoldásokról és a fűtési rendszer elemeiről. A szerző bemutat és értékel néhány megoldást és felhívja a figyelmet ezek jellemzőire, előnyeire, hátrányaira.

Ebben a lapszámban adjuk közre a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken tartott sajtóbemutatón kapott információkat és ennek kapcsán bemutatjuk a tanszék laboratóriumait. A Légtechnikai Laboratórium mérőállásait a tanszék munkatársai külön cikkben is bemutatják.