Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Köszöntjük Olvasóinkat 2016. első, összevont lapszámának megjelenése alkalmából.

Ez az év is szakmánk egyik meghatározó rendezvényével kezdődik: február 25-26-án rendezik meg a Pollack Expo kiállítást, amelyen lapunk is jelen lesz. Ebből az alkalomból különös figyelmet szenteltünk annak, hogy a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának épületgépész oktatói és diákjaik bemutassák kutatásaik eredményét. Két cikket is olvashatnak a nyomásfokozó telepek üzemeltetésével kapcsolatban: első cikkünk annak a vizsgálatnak az eredményét mutatja be, amelynek célja a berendezések energiafelhasználásának elemzése volt. A tanszéki laboratóriumban megvalósított mérőálláson végzett mérések igazolták a frekvenciaváltós szabályozási mód gazdaságosabb működését és alátámasztották, hogy a megfelelő szivattyú választás a jó rendszer megvalósításának alapvető feltétele. Ezt a feltételt a másik vizsgálat is alátámasztotta, amelynek eredményeiről szerzőink szintén beszámolnak.

Két további érdekes kutatási témáról is olvashatnak ebben a számban: a napenergiára alapozott távhőellátás szezonális hőtárolós kialakításáról, valamint a zöldtetők működésének és ökológiai értékeinek vizsgálatára kialakított mérőberendezésről.

A szezonális tárolók távhő rendszerekben való alkalmazását bemutató cikkben a pécsi távhő rendszerhez illeszkedő szezonális hőtároló koncepcióját és elemeinek méretezését ismertetik a szerzők. A tervezés eredménye azt mutatja, hogy a vizsgált, 7 épületből álló együttesben a hasznos hő 69%-ot tesz ki. A Műszaki és Informatikai Karon egy másik érdekes kutatási témába is belefogtak: zöldtető valósult meg a Kar egyik épületének a tetején. A zöldtető és a mellette kialakított kontrolltető jellemzőit és mérési adatgyűjtő berendezését mutatja be szerzőnk.

Napjainkban az épületek energiahatékonysága és a belső tér komfortja a figyelem középpontjában van. Szerzőink az épületenergetikai beruházások értékelésére alkalmas módszereket vizsgálják és bemutatják az életciklus-elemzés módszertanát. Javasolják olyan módszer alkalmazását, amellyel a környezeti hatások is értékelhetők.

A belső komfort szempontjából fontos szerepe van a befúvó szerkezetek elhelyezésének, a szellőztetett térben kialakuló áramlásoknak. Következő cikkünk szerzői laboratóriumi körülmények között végzett méréseik eredményét mutatják be és értékelik. Angol nyelvű cikkünk szerzői a Magyar Épületgépészek Napja 2015 PhD szekciójában bemutatott előadásuk alapján a vákuumos esővíz-elvezető rendszerek méretezési kérdését vizsgálják. A Nap alkalmából kiírt tervezői pályázat győztese, aki „az Év Tervezője” címet is elnyerte, a győztes tervet mutatja be, amely az MTA Humán Tudományok Kutatóházának épületgépészeti rendszereinek tervezését tartalmazza.

Március fontos szakmai rendezvénye lesz a IX. Országos Kéménykonferencia (Kecskemét, március 17-18.), amelyre felhívjuk olvasóink figyelmét. Több cikkünk is kapcsolódik a konferencia témájához: olvashatnak az e4 házról és kéményéről, az energiahatékony épületekhez is alkalmas korszerű szellőzőberendezésekről és befúvószerkezetekről.

Április két fontos szakmai programja lesz a RENEO nemzetközi megújuló energia szakkiállítás és a DUNAGÁZ Szakmai Napok konferencia és kiállítás, mindkettőről tájékoztatást adunk.

Tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal Illés Zoltán gondolatait adjuk közre.