Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Októberi számunk központi témája ismét az energiahatékonyság és a belső komfort biztosításához szükséges szellőző levegő bevitele. Emellett Olvasóink két fontos kutatás eredményével is megismerkedhetnek. Bevezető cikkünk szerzői annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatják be, amelynek témája az épületenergetikai számításokban fontos szerepet betöltő hőátbocsátási tényezők meghatározása és az ezekre ható tényezők elemzése. A vizsgálat során a szerzők elemezték a külső és belső hőátadási tényezők nagyságát befolyásoló tényezőket és ezek számszerű hatását.

Második cikkünk szerzői annak a vizsgálatnak az eredményeit mutatják be, amelynek célja a hőszivattyú kondenzátorában lejátszódó gőzhűtés során figyelembe vehető hőközlési tényezőjének a felírása. A szerzők mérési eredmények alapján összefüggést írnak fel a gőzoldali hőátadási tényezőre, amely segítségével a lemezes kondenzátorok gőzoldali hőátadásának számítása pontosabbá válhat és megbízható méretezés végezhető el.

Következő cikkünkben egy olyan fejlesztésre hívjuk fel a figyelmet, amelynek eredményeképpen figyelemre méltó energiahatékonysági tulajdonságokkal rendelkező hőszivattyús generáció jött létre.

A szellőztetés nemcsak a lakásokban, hanem az ipari létesítményekben fontos. Szerzőnk egy öntődében alkalmazott természetes szellőzés rendszerét és elemeit mutatja be. A létesítményben keletkező hő eltávolítása és hasznosítása komoly kihívás elé állította a tervezőket és a szellőztető rendszert kialakító szakembereket. Adott esetben fontos volt a hatályos OTSZ-nek való megfelelés.

A következő cikkben a hővisszanyerős szellőztető egységek energiacímkézéséről és a címke tartalmáról olvashatnak.

Lapszámunkkal a november 15-16-án sorra kerülő 48. Nemzetközi Gázkonferenciára is készülünk, ahol lapunk jelen lesz, és az érdeklődők belelapozhatnak. A konferencia kivonatos programját megtalálják lapunkban, továbbá ebből az alkalomból szerzőnk bemutatja a magyar földgázpiacon végbement változásokat.

Nemcsak a komfortot, de a különösen a gázberendezések üzemét jelentősen befolyásolja a berendezés helyiségének a levegőellátása és természetesen az égéstermék eltávolítása a készülékből. Két cikkünk is foglalkozik ezekkel a kérdésekkel és a megoldást szolgáló korszerű szerkezetekkel.

A Gázkonferencián kívül több fontos szakmai rendezvényre is sor kerül még az idén. Ezek közül kiemelkedik a Magyar Épületgépészek Napja, amelynek tervezői pályázatra és az Év Embereire való szavazásra vonatkozó felhívást megtalálják lapunkban.

Emellett örömmel mutatjuk be azt a két szakmai céget, amelynek kivitelezett rendszere, illetve fejlesztése elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.