Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Július-augusztusi számunkban nagy hangsúlyt kapott az egészséges víz, a vízminőség. Bevezető cikkünk szerzője a legionella baktériumok eltávolításával és az élelmiszer minőségű vízből való kizárásával foglalkozik. Bemutatja a legionella mentesítési módszereket és értékeli azokat. Figyelmet érdemel, hogy bemutatja, egy vízellátó hálózatban hol kell kialakítani mintavételi helyeket a legionella fertőzés kockázatának ellenőrzéséhez.

Hasonló témával, az egészséges víz biztosításának tervezési feltételeivel és előírásaival foglalkozik a lap második felében olvasható cikkünk. A cikkben az emberi fogyasztásra szánt víz minőségét tárgyaló európai irányelvről és az ennek nyomán született hazai kormányrendelet megállapításairól van szó. A szerzők elemzik a régebbi magyar és az irányelvnek megfelelő európai szabványsorozat legfontosabb megállapításait és ezeket összevetik. Emellett a szerzők bemutatják a témához tartozó német és osztrák szabványok előírásait is.

A vízellátás területén egy másik érdekes téma a használati melegvíz fogyasztás és hőigényének a meghatározása. Szerzőink panelépületek mért melegvíz fogyasztásának elemzése alapján modellt alkottak a fajlagos HMV fogyasztás számítására és a kapott eredményeket összehasonlították a TNM rendeletben található számítási módszerrel.

Ugyancsak a használati melegvíz előállításával foglalkozik angol nyelvű cikkünk. A pozsonyi egyetem kutatói a hőszivattyús melegvíz termelés hatékonyságát elemzik és mutatják be egy konkrét példán keresztül. Több cikk szerzői is foglalkoznak a vízkezelés eszközeivel és módszereivel. Nagy hangsúlyt kap az RO berendezések alkalmazása, ezúttal a párásító rendszerek vízkezelése kapcsán. Ugyancsak olvashatnak a gőzkazánok és a gyorsgőzfejlesztők tápvizének a kezeléséről. A szerző összefoglalja az ezzel kapcsolatos legfontosabb irányelveket és eljárásokat.

Ebben a számban szerzőink egy valós példa alapján bemutatják az épületenergetikai beruházások gazdaságra és környezetre gyakorolt hatásának vizsgálati módszerét. A cikk a lap ez évi 1-2. számában megjelent cikk folytatása, ahol a szerzők az épületenergetikai beruházások gazdasági és környezeti szempontú értékelését elemezték.

Több fejlesztési eredményről és ezek elismeréséről is olvashatnak: a kifogástalan szerelést segítő szaniterboxot, dedikált frekvenciaváltót, klímaberendezésekben keletkezett kondenzvíz elvezetést és díjazott VRF klímaberendezést mutatunk be.

Ősszel több érdekes és nagy érdeklődést kiváltó rendezvényre kerül sor, amelyekre felhívjuk a figyelmet. Az első az Épületgépész Tervezői Konferencia lesz a Lurdy Házban, ahol tervezők energiahatékony megoldásaikat mutatják be. Október közepén kerül sorra Nürnbergben a Chillventa nemzetközi kiállítás, ahol korszerű hőszivattyúk, hűtő- és klímaberendezések mutatkoznak be az érdeklődőknek. Említést teszünk a december elején sorra kerülő nagy szakmai rendezvényről, a Magyar Épületgépészek Napjáról is.

A tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal Oltvai András mondja el gondolatait.