Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Szeptemberi számunk kiemelt témája az energiahatékony épületek kérdése volt, amit szerzőink több oldalról közelítettek meg. Bevezető cikkünk szerzői annak a kutatásnak az eredményeit mutatják be, amelynek célja irodaépületek energiahatékonyságának a vizsgálata volt. A kutatás során a szerzők a dinamikus energetikai szimuláció módszerével elemezték a komfortparaméterek alakulását. Célkitűzésük a felhasználói komfort fenntartásához szükséges minimális energiaigény meghatározása, a hatékony fűtési és hűtési rendszer kiválasztása volt.

Az épületek energetikai hatékonyságával foglalkozó európai szabványok átdolgozása 52 szabvány korszerűsítését kívánja meg. Erről ad tájékoztatást olvasóinknak angol nyelvű cikkünk, amely a REHVA Journal szakfolyóiratban megjelent írás nyomán bemutatja az átdolgozás folyamatát. A következő cikkben szerzőnk javaslatot mutat be a mindenkori igények szerint működő, energiatakarékos szellőzőberendezés kialakítására, amellyel megelőzhető a berendezés energiapazarló és elégtelen működése akkor is, ha a helyiségben tartózkodók létszáma jelentősen változik.

Az épületek energiahatékonyságának fontos összetevője a világítás. Szerzőnk az energiatakarékos világítás korszerű eszközeit mutatja be és vizsgálja a kérdést: hol érdemes korszerűsíteni?

Szeptemberben rendezte meg az MMK Épületgépészeti Tagozata azt a tervezői konferenciát, amelynek mottója „Az energia-megtakarítás a terveinkkel kezdődik” A mottó jegyében többek között előadás hangzott el az épületek energiahatékonyságával kapcsolatos rendeletek fontosabb megállapításai és változásai témában. Az előadás kivonatát lapunkban olvashatják. A konferencián elhangzott egyik tervezői előadás alapján készült cikkünkben bemutatjuk a tervezett létesítményt és gépészeti rendszereit, valamint azokat a tervezői megfontolásokat, amelyek eredményeként a tervezett létesítmény nívódíjat kapott. A tervezői konferenciához sorolható, hogy a tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal egy ismert és elismert tervező, Virág Zoltán mondja el gondolatait, és vezet el minket egy másik világba. Az energiahatékony épületek kialakításának egyik eszköze a hővisszanyerés, amelynek korszerű berendezéseit mutatja be szerzőnk.

Minden évben szakmánk kiemelkedő évzáró rendezvénye a Magyar Épületgépészek Napja, amelyre idén december 1-2-án kerül sor. Lapunkban közreadjuk a tervezői pályázat kiírását és a szakma kiemelt szereplőinek kiírt díjakra való jelölés módját.

A fentieken túl több korszerű, az épületek belső komfortjához és energiahatékonyságához illeszkedő megoldásról olvashatnak, így a fűthető üvegszerkezetekről, a kerámiacsöves kémények új generációjáról, a levegő bevezetésére alkalmas ablak-kiegészítőkről, környezetkímélő hűtőközegekről.

Az energiahatékonysággal kapcsolatba hozhatók azok a korszerű megoldások, amelyek párás körülmények között is hatékony védelmet biztosítanak az épületgépészeti szerkezeteknek, valamint a Grundfos Hungária Kft. energiatakarékos szivattyúi, amelyekkel alapításának eltelt húsz évében ellátta a hazai épületgépészeti rendszereket és berendezéseket.