Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

A megújuló energiaforrások hasznosítása az energetikai hatékonyság kulcskérdése. Júniusi számunkban ezért két olyan írást is közlünk, amelynek szerzői a kérdéskör egy-egy megoldásáról adnak tájékoztatást. Első cikkünk szerzője azt vizsgálja, hogy miként hasznosíthatók az épületalapok hőszivattyús rendszerek primeroldali hőcserélőjeként. Különböző kialakítások modellezése után megállapítja, hogy a cölöp- és kútalapok kedvező megoldást jelenthetnek.

Második cikkünk szerzői egy geotermális távhő rendszer tervezését mutatják be. Megállapítják, hogy a geotermális energia hasznosítása viszonylag alacsony hőmérsékletű hőszállítással és ehhez illeszkedő hőleadókkal valósítható meg. A zalaegerszegi távhő rendszer esetében példát mutatnak be a geotermális távhőellátó rendszer kialakítására.

Az energetikai szempontból kedvező rendszerkialakítás kulcskérdése a beszabályozás és a felületfűtések kialakítása. A beszabályozó szelepekkel megvalósítható hibadiagnosztika eszközéről és módszereiről olvashatnak a következő cikkben, valamint az ipari padlófűtések előnyeit és megoldásait foglalják össze szerzőink a REHAU Szakmai Napon elhangzott előadás alapján, ahol egyébként az előadók az ipari épületek létesítésének több építészeti és épületgépészeti aspektusát elemezték. Az energiahatékonyság kérdésköréhez kapcsolódik egy hőszivattyús forróvíztároló bemutatása is.

A lég- és klímatechnika témakörében több érdekes cikket is olvashatnak. Szó kerül az ecodesign (ERP) irányelv szellőztető berendezéseket érintő vonatkozásairól, új VRF termékcsaládról, kórházi és tisztaterekhez kifejlesztett légszűrő berendezésekről, korszerű folyadékhűtőkről és hőszivattyúkról, légfüggöny fejlesztésről.

Több, a szakmában meghatározó cég is ünnepelt a közelmúltban. A CLH Kft. és a CIAT kapcsolatának elmúlt 25 évéről olvashatnak lapunkban, valamint beszámolunk a Weishaupt Hőtechnikai Kft. 25 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepségről.

Ebben a lapszámban adjuk közre a IX. Országos Kéménykonferencia határozatait, valamint beszámolunk az idei Építők Napja ünnepségről, ahol kitüntetések átadására is sor került. Olvashatnak a Dániában rendezett CLIMA 2016 világkongresszusról és az Európai Épületgépész Egyesületek Szövetsége, a REHVA közgyűléséről. A kongresszus egyik színfoltja volt a végzős épületgépész hallgatóknak meghirdetett verseny, ahol hallgatóink jól szerepeltek. Ugyancsak jól szerepeltek az épületgépész és épületenergetikus hallgatók a BME-n szervezett Épületgépész Szakmai Nap alkalmából.

Az ősz első fontos szakmai eseménye a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata szervezésében sorra kerülő Épületgépész Tervezői Konferencia lesz, amelynek témája épületgépészeti rendszerek hatékonysága lesz és ezt a kérdést megvalósult létesítmények tervezése, kivitelezése és üzemeltetése kapcsán neves tervezőcsoportok fogják bemutatni.

December elején kerül majd sorra a Magyar Épületgépészek Napja 2016 rendezvény, amelyről előzetes tájékoztatást olvashatnak.

 

Következő, összevont július-augusztusi számunk augusztus végén jelenik meg.