Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Révai Mária - Lászlófi András

Középpontban az ipari padlófűtés

Révai Mária

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Forgalmazó Kft.

Lászlófi András

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Kft.

A cikk a Gyártás, raktározás, logisztika – ipari épületek létesítése témájú REHAU Szakmai Napon elhangzott előadás alapján készült. Lásd a cikk után a rendezvényről készült részletes beszámolónkat.

 

A gyártás, raktározás és a logisztika terén ipari csarnokok esetében a beruházók sokszor komplex igényeket és elképzeléseket fogalmaznak meg a tervezők felé. Szeretnék, ha a tér átrendezhető maradna, ha energetikailag gazdaságos megoldás születne, ha a fűtési rendszerek karbantartási igénye minimális lenne, ha alternatív energia felhasználására, esetleg a gyártási folyamat hulladékhőjének hasznosításra is lenne lehetőség.

Ezen igények kiszolgálásában az ipari padlófűtés nagyon kedvező megoldást ad.

A 70-es évekig padlófűtést elsősorban lakásépítésben alkalmaztak. Később az itt nyert pozitív tapasztalatokat ültették át ipari környezetbe, megtartva a padlófűtés számos jó tulajdonságát.

Nagyobb belmagasságoknál mind hőérzeti, mind gazdaságossági szempontból nagyon fontos a hőmérséklet eloszlása: az ipari padlófűtés (70 – 80%-ban  sugárzófűtés) ott adja le a hőt, ahol erre szükség van: a tartózkodási zónában. A kellemes sugárzó hő, a huzat- és pormentes környezet optimális, flexibilisen alakítható munkakörülményeket biztosít. A közel ideális hőmérséklet-eloszlás a többi rendszerekhez képest 5 – 10% hőveszteség megtakarítást jelenthet, hiszen ipari padlófűtésnél – szemben a légfűtéssel, illetve a sötét- és világossugárzókkal – nem alakul ki a födém alatt egy meleg levegőpárna (az említett esetekben a födém alatt a levegő hőmérséklete akár 10 °C-kal melegebb is lehet), ami a tetőn keresztül kialakuló veszteséget erősen megnöveli.

 

A padlófűtés további előnye, hogy nem kell az épületbe gázt bevezetni, nem kell égésterméket elvezetni, nem kell megerősíteni a födémszerkezetet.

Mivel a rendszer alacsony előremenő hőmérséklettel üzemel, adott esetben hulladékhő is hasznosítható, vagy alternatív energiaforrások is bevonhatók. Az alternatív energiák felhasználásával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy az ipari padlófűtés az egyetlen olyan rendszer (az ipari létesítmények fűtésére használatos rendszerek közül), ahol alternatív energiaforrások bevonhatók a fűtési funkciók ellátására.

Ez azért is fontos, mert a 7/2006. TNM rendelet előírja, hogy az 1000 m2 feletti hasznos alapterületű új építmények beruházási programjának előkészítésekor, illetve a tervezés során műszaki, környezetvédelmi és gazdasági szempontból vizsgálni kell a megújuló energiaforrásokon alapuló decentralizált energiaellátási rendszerek, valamint a hőszivattyúk alkalmazásának lehetőségét.

Az ipari padlófűtéssel ellátott térben nem jelennek meg zavaró (esetleg balesetveszélyes) elemek, bármikor flexibilisen átalakítható (például profil-, vagy tulajdonosváltáskor ennek fokozott jelentősége van.).

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!