Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 3. szám

Hozzászólások

Mechanikai elven működő, füstgáz visszaáramlást megakadályozó szerkezetek alkalmazása túlnyomásos égéstermék-elvezető berendezéseknél

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Fehér Gábor

Mechanikai elven működő, füstgáz visszaáramlást megakadályozó szerkezetek alkalmazása túlnyomásos égéstermék-elvezető berendezéseknél

Fehér Gábor

műszaki vezető, épületgépész mérnök, szakmérnök
ALMEVA Hungary Kft.

A visszaáramlás-gátló szerkezetek alkalmazása a kondenzációs kazánokkal felszerelt rendszereknél elengedetlen. Ezeket a gyűjtőkéményes, valamint a kaszkád kialakítású égéstermék-elvezető berendezések esetén kell alkalmazni, ugyanis ezeknek a csappantyúknak az a feladata, hogy megakadályozzák az égéstermék visszaáramlását az adott helyiségben, és így elkerülhető legyen az életveszélyes helyzetek kialakulása.

A hazánkban érvényben lévő magyar szabvány (MSZ 845:2012) tartalmazza a visszaáramlás-gátló csappantyúkra vonatkozó beépítési és kialakítási előírásokat. Az egyik ilyen előírás, hogy a visszaáramlás-gátlók zárási időtartama legfeljebb 15 másodperc lehet. A mechanikai elven működő szerkezeteknek (1. ábra) egyszerű a kialakítása. A működésük lényege, hogy abban a pillanatban, ahogy a kondenzációs gázkazán égéstermék-elvezető ventilátora elindul, a visszaáramlás-gátló szerkezet nyit, a készülék leállásával pedig zár a csappantyú.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!