Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 3. szám

Hozzászólások

Hidrofor tartály paraméterének hatása a változó fordulatszámú nyomásfokozók üzemeltetésére

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Szinyei Dániel Bence

Hidrofor tartály paraméterének hatása a változó fordulatszámú nyomásfokozók üzemeltetésére

Szinyei Dániel Bence

BSc épületgépész-mérnök
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar

Bevezető

Az új generációs MGE motorok már képesek az IE5 hatásfok osztály kritériumait is teljesíteni, messze meghaladva a jelenleg érvényes törvényi követelményeket. Ez a fordulatszám-szabályozott technológia könnyen követi a vízellátó hálózatok terhelési profiljában előforduló jelentős ingadozásokat. A méretezési állapotban kiemelkedő hatásfokkal üzemelő nyomásfokozó szivattyúk teljes hatásfok görbéjét vizsgálva azonban azt tapasztaljuk, hogy alacsony térfogatáram esetében drasztikusan romlik a hatásfok. A fordulatszám-szabályozott nyomásfokozók működéséhez nem feltétlenül szükséges hidrofor tartály beépítése, és ennek következtében javulhat a vízhigiénia. Az energetikai vizsgálatok eredménye azonban rámutatott arra, hogy érdemes átgondolni egy hidrofor tartály beépítését. Az alábbi cikkben a hidrofor tartály méretének és a beállított kikapcsolási térfogatáramnak a hatását mutatom be az energiafogyasztásra.

A méréseket a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Grundfos hidraulikai laboratóriumában végeztem el. 

A szivattyú kiválasztásakor alapvető fontosságú, hogy a nyomásfokozó képes legyen kielégíteni a csúcsigényt, mind a térfogatáram, mind a nyomás tekintetében.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!