Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Kaszab Gergely

Gyepfűtési rendszerek

Kaszab Gergely

képviselet vezető
Ke Kelit

Még alig kezdődött el a 2017-es év, már február elején az nyugtalanította a hazai focibarátokat, hogy hiába a modern fűthető pályák, jó néhány mérkőzést elhalasztottak, vagy minősíthetetlen körülmények között rendeztek. Ott, ahol termálvizes gyepfűtés van, az eset érthetetlen, mert egy átlagos másodosztályú labdarúgó havi bére elég lett volna a teljes téli működési költségek fedezésére. 

A barnán és fagyosan várakozó, elektromos fűtéssel felszerelt vidéki pályánknál engem nem lepett meg a költségek figyelembe vétele után, hogy nem működtették a fűtést a télen. A szintén elektromos fűtésű edzőközpontban is hasonlóan jártak el, most meg igyekezhetnek a válogatott miatt szükséges szünetre a német szakember számára is megfelelő pályát varázsolni. Ezért fontos a minőségi és gazdaságosan üzemeltethető pályafűtés.

Mivel a pályafűtések a gyep alatt lévő nagy felületfűtések, a folytatásban többek között arra keressük a választ, hogy milyen üzemeltetési költség-különbség van az elektromos és a vizes rendszerek között, milyen felületfűtési csövekkel épülnek, miért fontos a szigetelt osztó-gyűjtő, vagy, hogy milyen módszerekkel kapcsolják össze az osztó-gyűjtőt a felületfűtő vezetékekkel.

A foci világában járatlan olvasóban elsőként az a kérdés merül fel, hogy miért szükséges ezt a nagy, szabadtéri felületfűtést megépíteni, később jelentős költséggel üzemeltetni. Korábban gyepfűtésről szó sem volt, mégis remek mérkőzéseket élvezhettünk. Az elsődleges érv a pályafűtések gyors terjedése mellett, hogy a labdarúgás mára egy óriási üzletté vált, ahol nincs lehetőség a korábbi években alkalmazott három hónapos téli pihenőre. Vannak országok, ahol ez a szünet egy hónapra rövidült, másoknál még ennyi sem jut. Még hazánkból is adtak el játékost 5 millió € feletti vételáron, így nagyon fontos szempont, hogy elkerüljék a téli hónapokban betonkeményre fagyott felületet, és ezáltal a „spílerek”esetleges sérülését.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!