Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 3. szám

Hozzászólások

Homlokzati zöldfal rendszer termikus hatásának vizsgálata télen és nyáron

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Baráth Géza - Dr. Barótfi István professzor emeritus - Dr. Magyar Zoltán PhD

Homlokzati zöldfal rendszer termikus hatásának vizsgálata télen és nyáron

Baráth Géza


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Dr. Barótfi István professzor emeritus


MATE Műszaki Tudományi Doktori Iskola

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Absztrakt

A homlokzati zöldfalakban lejátszódó épületfizikai folyamatokat korábban nem vizsgálták, az épületre gyakorolt hatásokat pedig alig ismerjük. A hazai klimatikus viszonyok között kutatási eredmények alig állnak rendelkezésre, így ezeknek a szerkezeteknek a tervezése és építése csak tapasztalati úton történik, általában az épületfizikai hatások figyelembe vétele nélkül. Az általunk elvégzett méréssorozat első kiértékelése rámutat arra, hogy hazánkban a moduláris homlokzati zöldfal rendszer hatása télen szinte elhanyagolható, nyáron viszont jelentős hőelvonásra lehet számítani.

Baráth Géza a cikk témájában előadást tartott a Magyar Épületgépészek Napja 2016 Oktatás Napjának PhD szekciójában. A cikk az előadás alapján készült.

1. Bevezetés

A homlokzati zöldfal rendszerek egyre nagyobb szerepet kapnak a kortárs építészetben. A falra felfuttatott borostyán vagy vadszőlő mellett ma már a korszerű rendszerek különböző fajtái is megtalálhatók hazánkban. Ültető dézsás megoldást találunk pl. az Allee bevásárló központ homlokzatán, a francia botanikus, Patrick Blanc által szabadalmaztatott első korszerű rendszerhez hasonló geotextil alapú falat láthatunk a XI. Kerületi Önkormányzat épületén, hazánk egyik legnagyobb összefüggő zöldfala pedig a Sorsok Háza udvarán egy fém kazettás moduláris rendszer. 

Az egyes rendszerek már kiforrottnak mondhatók, megtalálhatók azok a technikai megoldások, amelyekkel a növényzetnek megfelelő élettér biztosítható, az épület szerkezeteit pedig nem fenyegeti korrózió.

Kérdés azonban, hogy ezek hogyan hatnak az épület termikus viszonyaira, hogyan változtatják meg a belső komfortot, az épület energiaigényét.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!