Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Strulik Zrt.

Légcserélős szellőzés beltéri lőtereken

Strulik Zrt.


Beltéren, mint például a rendőrségi és a nyilvános lőtereken a kézifegyverek használata az egészségre ártalmas módon szennyezi a lőtér tiszta levegőjét. A fegyverek elsütése során gázok, lőporfüst és fémpor keletkezik, amelyek ártalmasak az emberi szervezetre. Ezeket a veszélyes anyagokat el kell távolítani a lövészek használta helyiségekből, különösen arról a területről, ahonnan leadják a lövéseket.

A visszaáramlás megelőzése érdekében a friss levegő a lövész háta mögül kerül betáplálásra, ami biztosítja a levegőben lévő veszélyes anyagok folyamatos áramlását a lőtér elejéből a lőtér hátulja felé. A szennyezett levegőt egy golyóálló szellőzőnyíláson át távozva megszűrik, mielőtt újra a lövészek által használt környezetbe jutna (lásd a lap alján lévő 1. ábrát).

A módszer kialakításának a célja olyan egyenletes levegőáramlás biztosítása, amelynek sebessége 0,25 m/s és 0,33 m/s közé esik. A tervezéskor a szennyezett levegő megtisztítása mellett figyelembe veszik a berendezés elsődlegesen fém elemeinek hangvisszaverése által keletkezett hangterhelést is.

A beltéri lőterek és/vagy részben fedett létesítmények részére a Strulik légcserélős szellőzőrendszerek minden alkalommal egyedileg kerülnek megtervezésre és az egyedi projekt követelményeihez vannak optimalizálva. A lőterek szellőztetésében szerzett gyakorlati tapasztalat és a nagyszámú referenciamunka biztos hátteret nyújt a speciális tervezési kihívások megoldásánál, amit minden egyes lőtér megkíván (1. ábra).

1. ábra. Strulik lőtér               2. ábra. Lőporfüst

 

A szennyezések

A helyiség légszennyezettsége szempontjából kritikus az adott időn belül leadott lövések száma, a használt lőszer típusa és a lőtér méretei.

A munkahelyi szennyezőanyagok megengedett küszöbértékét a lőterek szennyezettsége eléri vagy meg is haladja, akkor is, ha csupán kézifegyverrel adnak le néhány lövést. Például, ha a várható legnagyobb lövésmennyiséggel számolunk a lőtér légszennyezettségének meghatározásakor, akkor megállapítható, hogy már egy egyszerű sorozat leadásakor is több száz liter mérgező gáz és részecske képződhet rövid időn belül (2. ábra). A szennyezések típusát az 1. táblázat mutatja.

A lövészek és a személyzet az átlagos koncentrációnál nagyobb ólomterhelésnek lehet kitéve. Az ólom (Pb) terhelés megengedett küszöbértéke függ az egyén életkorától és a nemétől. A gyakorlatban a lőtereken férfiak és nők minden életkorból jelen vannak, ezért a szennyezőanyagok lehető legkisebb koncentrációját kell figyelembe venni irányelvként a megengedett küszöbérték meghatározásánál.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!