Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Haller László

A DOSPEL AirMedic légkezelő központ által biztosított tökéletes higiénia

Haller László

ügyvezető igazgató
Airtronics Épületgépészeti Kft.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy kórház szellőztetésének?
Milyen típusú szellőztető rendszerek használatosak ezekben az objektumokban?

A piacon különféle, ún. higiéniai szellőztető központok érhetők el. Azonban e berendezések némelyike, dacára annak, hogy rendelkezik higiéniai tanúsítvánnyal, nem tesz eleget a MSZ EN 13053:2006+A1:2011 szabványban meghatározott alapvető higiéniai követelményeknek. A probléma alapvetően a berendezések szerkezeti kidolgozási módjában rejlik. A gyakorlatból kitűnik, hogy a megszerzett tanúsítványok ellenére néhány légkezelő kidolgozásának a minősége, de különösen a konstrukciós megoldások és azok anyagai nem megfelelőek, így működésük közben maguk jelentik a legnagyobb veszélyt az ellátandó terek higiéniai védelmére, mint alapvető követelményre. Mindez azt jeleneti, hogy az egyes légkezelő gyártók által „higiénikus kialakításúnak” nevezett berendezések között igen jelentős minőségi különbségek fedezhetők fel, ami jelen esetben magát az alapfunkciót érinti.

A bennünket körülvevő 1 köbméter levegőben általában néhány száztól néhány ezerig terjedő, szabad szemmel nem látható organizmus él. Ezek az organizmusok általában veszélytelenek az ember egészségére, azonban egy legyengült szervezet esetében egészségre veszélyesek, sőt életveszélyesek is lehetnek. Különösen nagy fertőzési rizikófaktort jelentenek a kórházak, ahol a veszélyes mikroorganizmusok levegőbe jutása igen komoly kockázatokat jelent, főleg akkor, ha ezeknek az organizmusoknak a gyógyszerekkel szembeni rezisztenciáját is figyelembe vesszük. Érdekesség, hogy a XIX. században a műtéti eljárás alá vett betegek halálozási aránya elérte a 75 százalékot.

Napjainkban a legmagasabb mikrobiológiai normáknak megfelelő műtőkben a fertőzésveszély határozott esést mutat. Dacára azonban a civilizációs fejlődésnek, a fertőzésveszélyt teljesen megszüntetni sohasem lesz lehetséges.

A Dospel Professional Technologies egyike Európa legnagyobb légkezelő berendezés gyártóinak. Több, mint négy évtizedes gyártóműi tapasztalata során a különböző alkalmazási területekre fejlesztett légkezelő berendezések légtechnikai, akusztikai, valamint kalorikus paraméterei kiváló műszaki jellemzőket garantálnak. A hőhídmentes panelszerkezet (PE vagy nagy testsűrűségű ásványgyapot szigeteléssel, opcionálisan INOX borítással), a minőségi komponensek (SIEMENS, El Piast vezérlés, HEATEX hőcserélők, ZIEHL ABBEGG ventilátorok, LENZE frekvenciaváltók) megbízható, széles körben alkalmazható légkezelő berendezéseket eredményeznek. A nagy gyártási darabszám miatt a fenti műszaki jellemzők ugyanakkor a piacon elérhető legkedvezőbb árszinttel párosulnak. Termékpalettájában kiemelt helyet foglal el a higiénikus kivitelű AirMedic sorozat.

Az AirMedic légkezelő központokat speciálisan kórházi használatra fejlesztették. Ezeknél a berendezéseknél – többek között – alapkövetelmény a kezelt levegőnek az elszívott levegőtől való teljes mértékű elkülönítése.

A DOSPEL gyár több mint 40 éves technológiai múltja szavatolja, hogy az AirMedic légkezelők ott biztosítsák a tisztaságot, tömítettséget, valamint a megbízhatóságot, ahol arra a leginkább szükség van.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!