Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Gáti Tamás

Robbanásveszélyes környezetben alkalmazható légtechnikai komponenesek

Gáti Tamás

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész mérnök, MBA
SCHAKO Kft.

2003 júniusától minden európai uniós tagországban kötelezően alkalmazni kell a 94/9 EK rendelet (irányelv) előírásait, amely a robbanásveszélyes környezetbe telepített berendezések vonatkozásában fogalmaz meg harmonizált irányelveket. 2005. január 1-től a rendelet hatályba lépése előtt kialakított egységekre is alkalmazni kell a rendeletet. 

Minden, az irányelv alatt kifejlesztett rendszert, eszközt vagy alkatrészt egy EU által minősített vizsgáló állomáson bevizsgálnak, amely alapján egy úgynevezett típusengedélyt bocsátanak ki az adott termékre. Ugyanez az irányelv vonatkozik a már típusengedéllyel rendelkező termékek telepítéséről és javításáról, hogy ez a biztonságos állapot fenntartható legyen. 

Cikkemben szemléletes áttekintést szeretnék nyújtani a rendeletben meghatározott kategóriákról, valamint ismertetem a Schako ATEX minősítéssel rendelkező légtechnikai termékeit.

Az „ATEX” rövidítés a robbanásveszélyes környezet szavak első 2-2 betűjéből  „ATmosphere EXplosible” ered. A Schako termékpalettájának bővítésére elsődleges irányként jelölte ki az ATEX minősített termékek fejlesztését. Ennek eredményeképpen a légtechnikai komponensek piacán egyedülálló ATEX minősített választék jött létre. 

A 94/9 EK rendelet az MSZ Magyar Szabvánnyal részben összhangban egy kódsorral adja meg, hogy az egyes termékek milyen ATEX kategóriának felelnek meg. Az ATEX 94/9/EK eszközökre vonatkozó szabályozást a gyártók 2016. április 19-ig használhatják. Ez után életbe lép a már elfogadott új 2014/34/EU szabályozás.

A készülékek és védelmi rendszerek robbanásveszélyes területen történő 94/9/EK szerinti alkalmazásának megfelelő ATEX jelöléskulcsokat a lap alján foglalom össze.

A készülék csoporton belül a megkülönböztetik a „I” bányászati technológiákban alkalmazott készülékeket és technológiákat, mint robbanásveszély szempontjából különösen veszélyes és robbanás esetén nagy anyagi kárral, emberi életben okozott kárral járó technológiákat, valamit „II”-es jellel sorolták be az egyéb készülékek, technológiák köztük az épületgépészetben alkalmazott berendezéseket.

A készülék kategóriákon belül megkülönböztetjük:

„1”: nagyon magas fokú biztonság követelmények, ahol a robbanási kockázat állandó, hosszú időtartamú vagy igen gyakran előforduló. Ekkor az alkalmazott készülékeknek, berendezéseknek nagyon magas fokon biztonságosnak kell lenniük, azaz két független meghibásodás esetén is garantálni kell a robbanásbiztos üzemelést.
„2”: magas fokú biztonság követelmények, ahol a robbanásveszély kialakulásának a körülményei esetileg fordulhatnak elő. Ekkor az alkalmazott készülékeknek, berendezéseknek magas fokon biztonságosnak kell lenniük, azaz a várhatóan kialakuló meghibásodás esetén is garantálni kell a robbanásbiztos üzemvitelt.
„3”: szokványos biztonsági követelmények, ahol a robbanásveszély csak esetileg és igen rövid ideig állhat fenn. Az alkalmazott készülékeknek, berendezéseknek szokványos biztonsági követelményeknek kell megfelelniük. A berendezéseknek normál üzemvitel esetén biztonságosnak kell lenniük.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!