Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Kovács István

Otthon otthonosan

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az otthonunk egy hely, ahol „otthonosan” szeretnénk magunkat érezni. Egy hely, ahol minden szükséges komfortot elérünk, biztonságban és jól érezzük magunkat, tudunk pihenni, egyszóval a számunkra legkedvesebb élettér. 

Ahhoz, hogy ez egy lakóegységre igaz legyen, számos paraméternek, körülménynek kell teljesülnie. Mivel ingereink jelentős részét vizuális úton szerezzük, nagyon fontos a terek nagysága, elosztása, belsőépítészeti kialakítása, színharmóniája, de ide tartozik még a megvilágítás is. Az épületgépészet a többi érzékelhető komforttényezőért felelős, mint a hőmérséklet, ivó- és használati víz, szennyvíz elszállítás és levegő.

Ez utóbbi a legkevésbé megfogható, mert azonnal és egyértelműen csak igen nagy eltéréseket veszünk észre a levegő minőségének a változásában, például cigarettafüst, odaégett étel szaga stb. Ha nem ennyire nyilvánvaló jelekkel rendelkezik a rossz levegő, legtöbbször nem is tudjuk az okozott tüneteket hozzá kapcsolni, mivel annak legtöbbször jó néhány előidézője lehetséges. A fejfájást, levertséget ráfogjuk az időjárási frontokra, a légszomjat az allergiára, pedig lehet, hogy csak egyszerűen túl magas a pára, széndioxid, vagy egyéb nemkívánatos anyag koncentrációja a lakásban.

Szennyező anyagok a lakásban  
(Forrás: ASHRAE)

Otthonosan csak kellően jó levegőjű lakásban fogjuk érezni magunkat, ezért a szellőztetést sem szabad elhanyagolni. A megszokott ablaknyitásos szellőztetés valamelyest segít ezen, de pont a komfortérzetünket csökkenti, mert állandó feladatot ró a lakóra, amit – például éjszaka – lehetetlen a szükséges mértékben teljesíteni és gyakran jár további kellemetlenséggel, mint a huzathatás és a hőmérsékleti diszkomfort.

Bízzuk a szellőztetést ventilátorokra, így biztosan megfelelő mennyiségű friss levegő jut majd a lakásba. Ennek legegyszerűbb módja a nedves helyiségekbe helyezett kisventilátoros elszívás és a légbeeresztés kombinációja. Egyszerűsége ellenére több kényelmi funkcióval is rendelkezhet egy ilyen kiépítés, az elszívó kisventilátorok a fejlesztéseknek köszönhetően mára már több fokozattal, bekapcsolási- és utánfutási késleltetéssel, szakaszos üzemmel, adaptív páraérzékeléssel és jelenlét-érzékeléssel is elérhetők. A légbeeresztés sem pusztán egy nyílás a falon, pára-, vagy hőmérsékletfüggő résméret-szabályozást, hangcsillapítást és szűrési funkciót is kaptak az elemek.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!