Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Kiss Balázs Tihamér

TAKATA légzsák gyár épül Miskolcon

Kiss Balázs Tihamér

projektvezető
ENSI Kft.

Ki is az a    ?

A TAKATA a világ egyik vezető autóipari biztonsági rendszereket gyártó vállalata, amelynek termékpalettáján megtalálhatók a kormánykerekek, légzsákrendszerek, gázgenerátorok, biztonsági övek, gyermekvédelmi rendszerek és egyéb alkatrészek.

A TAKATA világszerte több mint 36 ezer munkavállalót foglalkoztat. A piaci igényekre válaszolva Magyarországon, azon belül is Miskolcon építi zöldmezős beruházás keretében a TAKATA az eddigi legnagyobb légzsákgyárát, ahol több mint ezer munkavállalónak biztosít hamarosan állást. A Takatának Európában hat légzsákgyártó üzeme van, ezek összességében több mint 500 millió euró értékben termelnek évente, a miskolci a hetedik gyáregységük. A konszern éves árbevétele 3,51 billió euró.

Rekordidő alatt elindul a gyártás Miskolcon

A MARKET ÉPÍTŐ Zrt. hatalmas feladatot vállalt el, amikor az ENSI Kft-vel karöltve elvállalta, hogy a 14 épületből álló gyáregységet 10 hónap alatt felépíti és átadja az autóipar új gyára részére, ahol 2015. év elején a tesztgyártások után elindul a végleges termelés is.

Az alapkő letétele 2014. március 12-én volt. Ekkor indult a tereprendezés után a cölöpalapozás, szerkezetépítés, majd a közmű és távvezetékek építés után júniustól az épületgépészet is felvonulhatott a területre és megkezdhette a belső szereléseket az esővíz-elvezető rendszer telepítésével.

2014. augusztus 22-én a gyár elérte a legmagasabb pontját. Ezt a szokásokhoz híven Bokréta Ünnepen avattuk fel. Jelenleg a rendszereket élesztjük és készülünk arra, hogy a technológia indítása minél zökkenőmentesebben megvalósuljon.

 

Átgondolt tervezés, precíz kivitelezés

A kivitelezés ilyen rövid idő alatt csak úgy lehetséges, hogy az első csavar behajtását 4 hónap precízen megtervezett kiviteli tervezés és előkészítés előzte meg. Az előkészítés során a rendszerek kialakításánál a gazdaságosság mellett kiemelt fontosságú szempont volt a gyors szerelhetőség. Ezért döntöttünk az alábbi megoldások mellett:
• Hornyos csőkötő rendszer alkalmazása
   (TYCO – Grinnel).
• Ivóvíz rendszer esetén a PP-R műanyag rendszer
   alkalmazása (KE KELIT).
• Csőtartószerkezet tervezéséhez és beszállításához a
   HILTI szaktudását vettük segítségül.
• A vezetékeket előre gyártó üzemben legyártottuk és
   sorszámozva érkezett ki az építési területre, ahol az
   összeszerelés volt a feladat.

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!