Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Benkő Gábor

Természetes szellőztetés sportcsarnokban – Horst Korber Sportcentrum, Berlin

Benkő Gábor

okleveles gépészmérnök, épületgépész, műszaki értékesítési képviselő
ESSMANN Hungária Kft.

Napjainkban sokat foglalkozunk az egészséges életmóddal és a sporttal. Szerencsére sok sportlétesítmény épül és ezek között néhány fedett létesítmény, sportcsarnok is található. Az ezekben elvárt, megfelelő belső környezet és légállapot megteremtése azonban meglehetősen energiaigényes folyamat, legalábbis a ma alkalmazott rendszerekkel.

Cikkünkben a természetes szellőztetés egy megvalósított, működő megoldásán keresztül szeretnénk áttekintést adni arról, hogy miként lehet egy „összetett” épületgépészeti, nem csak szellőztetési problémára teljes körű megoldást találni. A feladat: egy 1989-ben felépített sportcsarnok bevilágítási, szellőztetési valamint hő- és füstelvezetési rendszerét kell egy felújítás keretében korszerűsíteni. De hogyan?

Előzmények

A helyszín Berlin, a „Horst Korber Sportzentrum”. A HKS 1987 és 1990 között épült, tervezője Christoph Langhof. Ez a sportközpont a német Állami Sport Egyesület létesítménye. A csarnok 88 méter hosszú, 48 méter széles és 14 méter magas. A nézőtéren 3500 ülőhely, a létesítményhez tartozó sportszállóban 34 szoba áll a vendégek rendelkezésére. A létesítmény kézilabda, röplabda és atlétikai regionális képzési központ is. A csarnok osztható, így egy időben két vagy három különböző sportesemény is megrendezhető. A sportolók rendelkezésére áll továbbá a nagyon jól felszerelt konditerem, szauna, valamint fizikoterápiai és szemináriumi szobák. A HKS használata a sportszövetségek részére van fenntartva, de ugyanakkor a tartalék kapacitások kihasználásával lehetőség van edzőtáborok, valamint más képzések, események szervezésére is.

Sajnálatos módon az elmúlt évek viharos időjárása ezt az épületet sem kímélte. A jégeső és a szél a tetőn lévő lamellás és kétszárnyú szellőztető szerkezeteket megrongálta. A sportcentrum tető, bevilágító és szellőztető szerkezeteit fel kellett újítani, hiszen a víz a sérült szerkezeteken keresztül bejutott a küzdőtérre. A fenntartó nem egyszerűen csak felújítani szerette volna a létesítményt, hanem egyben korszerűsíteni is azt. Ez azzal járt, hogy a teljes természetes szellőztető és bevilágító rendszer cseréje is szükségessé vált. A megfelelő műszaki megoldás kidolgozása előtt az elmúlt évek üzemeltetési és komfort hiányosságait kellett feltárni.

 

Tervezési célok

A tetőn elhelyezett eszközök szerepe sokrétű. Egy időben kell biztosítani a megfelelő bevilágítás, a szellőztetés valamint a hő- és füstelvezetés funkciót. Az eredetileg beépített szerkezetek egyik hátránya az elégtelen bevilágítás volt. A kinti napsütés hatására a küzdőtéren „napfényfoltok” jelentkeztek, amelyek a játékot zavarták (1. ábra). Kiemelten fontos cél volt a bevilágítás korszerűsítése, a közel tükröződésmentes megvilágítás létrehozása. További cél, hogy a keletkező belső hőt szabályozottan és folyamatosan tudják elvezetni, valamint, hogy a bent tartózkodóknak friss levegőt biztosítsanak. A módosított szellőztetésnek alkalmazkodnia kellett az üzemeltetési igényekhez is. A téli és a nyári üzemet külön vizsgálva, energiahatékony működéssel az épület üzemeltetési költségeinek csökkentése is előtérbe került. Ezzel összefüggésben kezdték vizsgálni az elvezetendő hőmennyiséget és a páratartalmat, ami függ a bent tartózkodó emberek számától. Téli üzemben körültekintően kell megtalálni az optimális fűtés és szellőztetés arányát. A fent említett megoldandó igények mellett a hő- és füstelvezetési rendszernek meg kellett felelnie a hatályos németországi előírásoknak. A feladat egyedisége miatt a HFR (Hő- és füstelvezető = RWA Rauch- und Wärmeabzug) rendszer tervezésébe tűzvédelmi szakértőt is bevontak. A beépítendő szerkezeteknek meg kellett felelni az EnEV Energiatakarékossági rendeletnek is.

1. ábra. Eredeti megvilágítási rendszer

 

További részletek lapunk 2014/10-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!