Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 1-2. szám

Hozzászólások

Thermal Response Test – Földhőszondás hőszivattyús rendszerek földtanilag megalapozott tervezése

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Erdélyi Barna - Kiss László

Thermal Response Test – Földhőszondás hőszivattyús rendszerek földtanilag megalapozott tervezése

Erdélyi Barna

okl. geofizikus mérnök, geofizikai és geotermikus energia szakértő, egyéni vállalkozó

Kiss László

gépészmérnök, automatizálási és geotermikus szakmérnök
Lanna Kft.

A modern épületekkel szembeni legfontosabb követelmény ma már az energiatakarékosság. Ennek jegyében az új építésű irodaépületeket, társasházakat stb. a nagy fűtési, illetve hűtési hőigények kielégítésére is alkalmas, jellemzően földhőszondás hőszivattyús rendszerekkel látják el. Épületgépész-mérnöki szempontból egy nagy üvegfelületekkel rendelkező irodaépület szekunder oldali energetikai méretezése rutin feladatnak számít. Számítógépes szoftverek sokasága áll rendelkezésre az épület téli fűtési és a nyári hűtési hőszükségletének meghatározására, valamint az optimális hőleadó és -felvevő gépészeti berendezések méretezésére.

Nem feledkezhetünk el azonban a primer oldali hőnyerő, illetve -leadó berendezések és a talaj, mint környezeti hőforrás termikus kölcsönhatásának rendkívül bonyolult voltáról sem. E folyamatok vizsgálata ugyan nem épületgépész-mérnöki – még kevésbé rutin – feladat, de egyes aspektusainak ismerete számukra is elengedhetetlen a tervezés során. Egy épületgépész tervezőt nyilván érdekel az az adat, hogy „mennyi hőt lehet kivenni a talajból”. Persze az sem árt, ha tudja, hogy mindez milyen környezeti és technológiai feltételek mellett lehetséges.

Épületgépész tervezői megközelítésben az alternatív energiaforrások felhasználhatóságának legfontosabb kérdése a folyamatos fenntarthatóság (min. 25 év).Ageotermikus energia ennek a szempontnak maradéktalanul megfelel, a geológiai szerkezet hőegyensúlyának megtartása esetén.

Ez optimális és fenntartható módon úgy valósulhat meg, ha a kinyert földhő folyamatosan visszapótlódik. Ennek a hőtranszport folyamatnak az egyensúlyban tartásához a geotermikus szondateszt (Thermal Response Test, TRT) szolgáltatja a helyes méretezés adatait, zárt földhőszondás rendszer esetében. Vízkutakon alapuló geotermikus rendszerek termikus egyensúlyát, fenntarthatóságát hidrodinamikai tesztekkel és hidrogeológiai modellezéssel vizsgáljuk.

A geotermikus szondateszt (TRT) egy mérnöki szolgáltatás. Eredménye a hőkinyerés fenntarthatóságát szavatoló geotermikus konstrukció meghatározása.

Az optimális méretű rendszer gazdaságossága egyrészt az alacsonyabb beruházási költségből adódik. A szükséges szondaszámot a szondateszt (TRT) eredménye határozza meg. A túlméretezést és ezzel a felesleges fúrások költségét elkerüljük. A szondaszám alulméretezésének következménye a talajszerkezet folyamatos lehűlése, ami a gazdaságos üzemeltetést akadályozza azáltal, hogy a hőszivattyú energiafelhasználása növekszik.

A geotermikus rendszer energiahasznosságára az SPF: Seasonal Performance Factor tényező utal egyértelműen, ami a definíciója szerint valamely adott időintervallumra (általában egy évre) a rendszerrel kinyerhető hőenergiának és az ehhez felhasznált villamos energiának az aránya. Méréssel lehet megállapítani.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!