Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 1-2. szám

Hozzászólások

Hővisszanyerős lakásszellőző vizsgálata talajhő-hasznosítással

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Baumann Mihály - Dr. Fülöp László PhD - Budulski László - Schneider Roland

Hővisszanyerős lakásszellőző vizsgálata talajhő-hasznosítással

Baumann Mihály

tanszékvezető
PTE MIK Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Dr. Fülöp László PhD

főiskolai tanár
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Budulski László

tanszéki mérnök
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszék

Schneider Roland

hallgató
PTE Pollack Mihály Mûszaki és Informatikai Kar

A mérés célja a szellőzés energiafelhasználás-csökkentési lehetőségének kutatása hővisszanyeréssel és talajhő-hasznosítással. A keresztáramú hővisszanyerővel felszerelt lakásszellőző vizsgált üzemeltetési módjai: (A) a szellőztetőgép közvetlen frisslevegős üzemben működtetve, (B) a szellőztetőgép kombinálva talaj-levegő hőcserélővel, (C) a szellőztetőgép és indirekt talaj-levegő hőcserélős rendszer talajkollektorról és (D) vizes talajszondáról üzemeltetve. A négy esetet elemezve kiderül, hogy a talajhő-hasznosítás téli esetben a tisztán frisslevegő hővisszanyerőhöz képest már nem hozott jelentős energia-megtakarítást. A talajhő-hasznosítás a nyári hőkomfort és a téli fagymentesítés miatt játszik fontos szerepet.

A méréseket a PTE PMMIK Épületgépészeti Tanszékén kiépített laboratóriumi mérőkörön végeztük. A mérőkör sajátossága, hogy többféle üzemmódban működhet, így lehetőséget nyújt összehasonlító mérésekre.

A helyiség egylégterű, 66 m2 alapterületű és 175 m3 térfogatú, szellőztetését az 1. ábrán látható rendszer látja el. A méréseket célszerűen nagyobb külső és belső léghőmérsékletkülönbség mellett végeztük, mert itt van igazán jelentősége az energia-megtakarításnak.

1. ábra. A rendszer kapcsolása

A méréseket NI FieldPoint mérőeszközzel végeztük, ez lehetőséget nyújt hosszú idejű automatikus mérés-adatgyűjtésre. A szellőztetőgép típusa HELIOS KWL EC 300. R. A gép hőcserélő modullal van kiegészítve az indirekt talaj-levegő hőcseréhez, típusa HELIOS SEWT-W. A hőforrás ezekben az esetekben választhatóan egy 80 m mélységű talajszonda, vagy egy 100 m2 területű vízszintes talajkollektor. A talaj-levegő kollektor REHAU AWADUKT Thermo rendszer. A beépített elzárók segítségével többféle üzemmód választható.

Az alábbiakban 4 üzemmód eredményeit mutatjuk be. A mérési eredményeket 24 órás intervallumokban értékeltük ki, a mérés ideje alatt a helyiségben mozgás, illetve egyéb, a mérést befolyásoló tevékenység nem volt.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!